В СБУ розкрили подробиці про спецоперації з підриву Керченського мосту

Політика

Спецоперації СБУ з ураження Керченського мосту у жовтні 2022 та липні 2023 року, були унікальними за своїм задумом. Зокрема, в жовтні 2022 року для підриву мосту знадобилося 21 тонна вибухівки у тротиловому еквіваленті.

Про це в телеефірі розповів речник СБУ Артем Дехтяренко.

«Підірвати Кримський міст в жовтні 2022 року вдалося за допомогою вантажівки з вибухівкою. Вибухівка була закамуфльована під рулони із плівкою. Вага її сягала 21 тонну у тротиловому еквіваленті. І для вибуху була використана досить складна, потрійна і взаємодублююча система детонації. Варто звернути увагу, що після кожної спецоперації ворог посилює безпекові заходи. Зокрема, наразі, особливо після другого удару СБУ, на Кримському мосту додатково встановлені системи ППО, а також бонові споруди у морі, щоб захистити міст від морських дронів. Але служба безпеки не стоїть на місці, технології змінюються, ми постійно вдосконалюємо свої розробки і шукаємо кращі рішення», – розповів Дехтяренко.

Обидва підриви Кримського мосту, які здійснила Служба безпеки, без перебільшення змінили хід війни. Спецоперація довела, що російська військова міць танібито найбільш «захищений» Кримський міст – це міф.

«Ми не просто перерізали ворогу логістичний коридор для постачання зброї на фронт, ми також зруйнували міф про надзвичайну захищеність цього об’єкту. І окремо хочу підкреслити, що Кримський міст, по якому до ударів СБУ рашисти перевозили війська і бойову техніку на південний фронт України, це абсолютно законна ціль для нашої держави», – зазначив речник.Він додав, що Керченський міст приречений, а після перемоги України Чорне море стане популярним місцем для дайвінгу.

Дехтяренко також розповів, що особисто розробляв та керував операцією голова СБУ Василь Малюк. Разом із іншими учасниками задуму врем готували все до найменших деталей, і дату удару – 8 жовтня – було обрано не випадково.

«Це був одночасний удар і по об’єкту, який забезпечує військові потреби ворога, і по самолюбству путіна», – сказав Дехтяренко.

Наразі у тимчасово окупованому Криму окупанти продовжують будівництво укріплень поблизу Керченського мосту. Наразі там працюють уже два плавучих крани.

Також у тимчасово окупованому Криму біля Керченського мосту росіяни скидають у море оборонні конструкції “Їжак”.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь