Салман Рушді видасть перший художній твір після замаху на вбивство: подробиці

Політика

Британсько-американський письменник Салман Рушді розповів, що працює над новою книжкою.

Про це він розповів під час Lviv BookForum – презентації мемуарів «Ніж», присвячених зціленню після нападу 2022 року, трансляція якого відбулася на YouTube.

На міжнародному фестивалі Lviv BookForum відбулася публічна розмова з британсько-американським письменником та публіцистом індійського походження Салманом Рушді. Її модерував український письменник, член Українського ПЕН Олександр Михед.

Онлайн-зустріч присвятили презентації книжки «Ніж: Роздуми після замаху на вбивство». Це розповідь про жахливий акт насильства.

Салман Рушді пережив напад 12 серпня 2022 року, коли на нього напав чоловік з ножем. Письменник готувався розпочати лекцію, Рушді вижив після 40 ножових поранень, але перебував у важкому стані.Під час презентації книжки українській аудиторії Рушді розповів, що працює над новим художнім твором, який складатиметься з трьох новел, кожна приблизно по 70-75 сторінок, та стосується одного з «трьох світів мого життя: Індії, Англії та Америки».

«Ці три світи переплітаються в мені. І вони певною мірою також добігають кінця для мене. І все, більше не розкажу. Я і так забагато заспойлерив», – сказав Рушді.

77-річний письменник зазначив, що міркував про те, що філософ Теодор Адорно назвав «пізнім стилем».

«Коли ти доживаєш до такого віку, як я, думаєш, скільки ще залишилося. Очевидно, що ще 22 [книги] не будуть написані. Якщо пощастить, буде одна-дві. У своєму есе він писав про класичну музику, але його слова також можна застосувати і до письменницького мистецтва. Існують дві сторони: одна — це спокій, коли ти примиряєшся зі світом, зі своїм життям, і пишеш у такому стані спокою. Інша — це лють, коли тебе рве на шматки від злості. Я думаю, що можна писати і в стані спокою, і в стані люті. Головне, щоб це був твій власний перманентний стан», – поділився Рушді.

Новели стануть першим художнім проєктом Рушді після нападу, а його попередній роман «Місто перемоги» був закінчений раніше, але опублікований у 2023 році.

За даними The Guardian, Рушді також висловив солідарність з Україною та «жахливою ситуацією, в якій вона опинилася».

Письменник порівняв власні інструменти для відновлення після травматичної атаки з українськими.

«Незалежно від того, чи говорите ви про особисту історію чи політичну історію, контроль над наративом — це те, що є владою. Росіяни намагаються зробити одну версію історії та нав’язати її. І дуже важливо не допустити цього. Це великий масштаб того, через що ви всі проходите, у меншому масштабі того, що сталося зі мною», – додав письменник.

За словами Рушді, він написав «Ніж» через небажання дозволити нападнику визначити його історію.

«Я подумав: «Ну я ж оповідач. Я хочу повернути контроль над наративом, щоб розповідати по-своєму». Він став частиною моєї історії, а не я став частиною його історії», – додав Рушді.

Раніше повідомлялося, що режисер Алекс Гібні займеться кіноадаптацією мемуарів британського письменника Салмана Рушді «Ніж: Роздуми після замаху на вбивство», що розповість про зцілення публіциста після нападу 2022 року.

Чоловіку, звинуваченому у скоєнні нападу на письменника Салмана Рушді у 2022 році, Хаді Матару додатково висунули звинувачення у підтримці бойовиків Хезболли.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь