4 грубі помилки при обрізці троянд на зиму, через які садівники втрачають кущі. Розповідаю про них у коментарях

Суспільство

Потрібно обрізати рози, але після цієї процедури хочеться побачити їх у відмінному стані? Тоді ця стаття для Вас! Хочу розібрати найпоширеніші чотири помилки садівників, які призводять до того, що рози пропадають. Виправити ці помилки дуже легко. Це того варто, адже потім красиві рози будуть “тішити око” дуже довго.

Багато садівників, які не вміють правильно обрізати троянди, нарікають на шкоду від процедури. Тим не менш, якісне обрізання принесе лише користь. Отже, розглянемо нижче найпопулярніші помилки, які можуть призвести до втрати рожевого куща.

Жаль до квітів

Обрізання роз восени року відбувається в двох цілях:

  • Укорочування куща. Це роблять для того, щоб кустик можна було легко вкрити. Я ціную та люблю всі рожеві кущі у своєму саду, тому готову укриття для кожного з них. Моя дружина навіть нашила для кущиків спеціальні мішечки зі спанбонду.
  • Усунути всі джерела загрози. Ідеться про незрілі погони, що відрізняються тонкістю. Якщо нагрянути заморозки, ці слабкі погони не витримають такого удару на відміну дорослих квітів. Вони загинуть та згниють, уявляючи потім опасность для всього куща.

Слід запомнити базове правило, яке є аксіомою – абсолютно всі незрілі, слабкі та підозрілі погони безжально удаляються.

Варіант радикального обрізання визначається сортом рози. Кущові сорти без побоювань можна скорочувати вдвічі, а іноді й утричі. З кучерявими розами не все так однозначно, бо вони цвітуть на торішніх погонах.

Чи не обрізати листя

Килимок із опалого листя зможе прикрасити тільки аллею біля будинку якогось романтичного поета. У розарії опале листя точно буде зайвим.

Сухе листя, що повисло на стеблах і змішалося з брудним ґрунтом – огидне видовище. У сухому листі ховаються шкідники. Також вони є розсадником грибків і мікробів. Якщо хочеться красивий і здоровий квітник від усіх мертвих листків потрібно позбутися.

Особливо це стосується тих, чиї квіти перенесли якусь хворобу. Я беру щільні рукавички, прибираю зі стебел все сухе листя, збираю в купу і підпалюю.

Поспіх

Передчасне обрізання троянд – одна із грубих помилок садівника. Деякі садівники займаються обрізкою не тоді, коли потрібно, а раніше. У підсумку троянда йде до зростання, з’являються молоді побіги, які вбивають перші холоди.

Обрізання кольорів потрібно робити лише тоді, коли почнуться стабільні холоди. У такому разі у рози точно не виростуть нові погоні і квітка буде відпочивати, доки не настануть теплі дні.

Не робити перевірку місця щеплення

Місце прищіплення має бути заглиблене у ґрунт. Це найважливіше правило, яке мають знати всі садівники. Якщо не поглибити місце прищіплення, то роза просто замерзне і коли настане час цвітіння, з’являтиметься суцвіття шиповника.

Якщо протягом літа часто йшли дощі, вони могли розмити місце прищіплення. Необхідно перевірити, чи не сталася випадково така неприємність із вашим кущем.

Залишити відповідь