Головні традиції та заборони, яких слід дотримуватися 9 жовтня усім жінкам

Війна

Головні традиції та заборони, яких слід дотримуватися 9 жовтня усім жінкам

9 жовтня православний світ відзначає день святого Якова. Він народився в 1 столітті і був братом апостола та євангеліста Матвія, який збирав податки до того, як його покликав Ісус Христос

Яків став одним із 12 апостолів і присвятив своє життя проповідуванню християнства. Його проповіді охопили Юдею, Едессу, Газу та Південну Палестину, де йому вдалося навернути багатьох язичників до християнства. Святий Яків помер мученицькою смертю: деякі джерела кажуть, що він був розіп’ятий на хресті, інші ж вказують на те, що його забили камінням.

Традиції цього дня:

  • Заготівля дров: У цей день селяни традиційно займаються заготівлею дров на зиму. Вважалося, що дерево, зрубане восени, горить яскравіше і дає більше тепла. Перед тим як йти в ліс, за повір’ям, слід задобрити лісового духа Борового, залишивши йому кашу та шматок хліба, а для його дружини – нову хустку. Це оберігало від небезпек під час рубання дров.
  • Приготування страв: Традиційно готують кашу з нового врожаю, додаючи багато масла або баранячого сала. Також печуть пироги і запрошують гостей, оскільки це, за повір’ям, приносить в оселю добробут і здоров’я.
  • Закінчення грибного сезону: З цього дня селяни завершують збір грибів. Останніми збирають сироїжки, які потім солять або смажать з картоплею.

Обряди омолодження:

  • Обряд зі снігом: Якщо на Якова випав перший сніг, опівночі можна провести обряд омолодження. Вийдіть на вулицю, наберіть в поділ сукні сніг і, не спілкуючись із кимось по дорозі, швидко повертайтеся додому. Киньте сніг на підлогу в центрі кімнати, промовте спеціальні слова та йдіть спати, залишивши сніг танути. Обряд не буде діяти, якщо хтось побачить або запитає вас про калюжу.
  • Обряд із землею: Потрібно взяти трохи землі з двору та вмиватися водою з джерела або криниці. Опівночі наберіть землю, роздрібніть її в руках, натріть нею обличчя, потім вмийтеся водою і промокніть рушником. Зранку землю слід висипати під фруктове дерево.
  • Обряд із водою: Вмивайтеся чистою джерельною або криничною водою, промовивши спеціальні слова. Після вмивання не витирайте обличчя, краплі повинні висохнути природним чином.

Народні прикмети:

  • Якщо випав перший сніг, то зима прийде через 40 днів.
  • Якщо на деревах ще залишилося листя, очікуйте теплої погоди на тривалий час.

Цей день сповнений традицій і обрядів, що допомагають зберегти здоров’я і привернути добробут у дім.

72-га бригада не піде на відновлення після виходу з Вугледара: нема ким замінити
72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців продовжує захищати свої позиції на фронті після відступу з Вугледара

Патpульний назвав 10 aвто, які мaйже не зупиняють для пеpевірки дoкументів
Патpульний назвав 10 aвто, які мaйже не зупиняють для пеpевірки дoкументів.

Озoлoтитись може КОЖЕН! 4 фoтоапарати чаcів СРСР, які мoжна пpодати за великі гpоші
Старі фотоапарати СРСР зараз дуже цікавлять антикварів.

Залишити відповідь