Президент Фінляндії заявив про повернення НАТО до своєї первинної ролі

Політика, Світ

У сучасних геополітичних умовах Північноатлантичний альянс повертається до свого первинного завдання, для якого і створювався, – стримування та оборони від загрози зі Сходу, насамперед з боку росії.

Про це заявив президент Фінляндії Александр Стубб у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте, повідомляє кореспондент «Укрінформу».

«Я переконаний, що ми зараз спостерігаємо за формуванням «НАТО 3.0». Ми повертаємося до первинної ролі щодо стримування, яку НАТО мало виконувати як потужний військовий Альянс, коли загроза йде зі Сходу, переважно від росії. Ми маємо спільне розуміння в межах Альянсу щодо викликів у сфері безпеки, і дуже важливо, що зараз ми працюємо в обох напрямках – як стримування, так і оборони», – зазначив він.

Стубб наголосив, що Фінляндія бере активну участь у заходах солідарності та у вдосконаленні командних структур Альянсу. Зокрема, разом із США та північними союзниками країна входитиме до складу об’єднаного командування НАТО в Норфолку, створюватиме потужний сухопутний компонент у складі власних збройних сил. Крім того, разом зі Швецією Фінляндія опрацьовує створення передового сухопутного угруповання для посилення північного флангу НАТО.

«Завдяки потужності наших військових ми будемо постачальниками, а не споживачами безпеки, і бачимо, що багато країн-союзниць мають велике прагнення допомогти нам у цьому», – резюмував президент Фінляндії.Тим часом, генеральний директор британської Служби безпеки (МІ5), Кен Маккаллум висловив занепокоєння щодо діяльності російських спецслужб, які прагнуть спровокувати хаос у Великій Британії та по всій Європі. Він також зазначив, що загроза з боку терористичних угруповань продовжує зростати.

Також нагадаємо, що російська розвідка завербувала ірландського депутата для роботи в якості «крота» і емісара – і прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс каже, що це його не дивує.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь