Нерухомість у різних країнах ЄС: де найбільше подорожчало житло, а де є падіння цін

Політика, Світ

Ринок нерухомості Євросоюзу потроху зростає впродовж поточного року. У другому кварталі у порівнянні з попереднім кварталом ціни на житло в ЄС зросли на 1,9%, а орендна плата збільшилася на 0,7%. У річному вираженні зростання становить 2,9% для ринку продажів та 3% для оренди. Про це свідчать останні дані Eurostat.

На думку експертів, пожвавлення на ринку нерухомості пов’язане зі зниженням відсоткових ставок та загальною стабілізацією економічної ситуації у регіоні, хоча ситуація залишається неоднорідною у різних країнах ЄС.

Найбільше зростання цін на житло з 2010 року спостерігалося у країнах Балтії та Центральної Європи. Лідером стала Естонія, де ціни зросли на 232%. За нею йдуть Угорщина з 218% зростанням, Литва зі 178% і Латвія зі 146%. Ці показники значно перевищують середній рівень ЄС.

Щодо оренди, то найбільше підвищення також зафіксовано в Естонії, де ціни зросли на 203%. Значне зростання орендних ставок спостерігалося також у Литві, Ірландії та Угорщині. Цікаво, що єдиною країною, де зафіксовано зниження цін на оренду, стала Греція, де показник упав на 18%.

Однак у деяких країнах ЄС все ще спостерігається зниження цін на нерухомість, зокрема: Люксембурзі (-8,3%), Фінляндії (-4,8%), Франції (-4,6%).Найбільше зростання цін за цей період відзначено в: Польщі (+17,7%), Болгарії (+15,1%), Литві (+10,4%), Хорватії (+10,0%).

Експерти прогнозують подальше пожвавлення ринку нерухомості у більшості країн ЄС. Зокрема, відзначається зростання інвестицій у ринок нерухомості Нідерландів на 70%, а також поновлення ринку житлової нерухомості в Данії. В Італії спостерігається підвищений інтерес інвесторів до готельного бізнесу.

З початку 2024 року в Україні видали 5 896 кредитів загальною вартістю 10 млрд грн за програмою доступних кредитів на придбання житла «єОселя».

Раніше ми писали, що темпи приросту будівництва нового житла в Україні навряд чи прискоряться через високі ціни на будівельні матеріали та дефіцит працівників, а попит на нього низький.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь