Верховний суд Словаччини не побачив в замаху на прем’єра Фіцо ознак тероризму

Політика, Світ

Судді Верховного суду Словаччини вважають, що немає достатніх доказів, щоб казати про тероризм у контексті чоловіка, який стріляв у прем’єра Роберта Фіцо у травні цього року.

Про це повідомляє видання Aktuality, яке ознайомилося з позицією суддів, висловленою минулого місяця.

Верховний суд ухвалював рішення стосовно перебування під вартою нападника на Роберта Фіцо, обвинуваченого Юрая Цинтули, у вересні, і тоді він прийшов до революційного висновку.

На думку судової колегії з трьох осіб, хоча чоловік повинен перебувати під вартою, суд не вважає правомірною зміну кваліфікації злочину на “тероризм”.

Судді Патрік Прибельський, Еміль Клеманич та Маріан Мачура вважають, що про тероризм можна говорити, якщо докази свідчать, що “злочинець вчинив свій акт з наміром змусити уряд держави діяти, не діяти або терпіти щось”.У своєму рішенні вони буквально заявили, що “такі докази ще не були зібрані в необхідному обсязі в рамках цього провадження”. Тобто на думку суду, ні слідчі підрозділи, ні прокуратура поки що не змогли знайти настільки переконливих доказів, щоб напад в Гандлові 15 травня цього року можна було без сумніву назвати тероризмом.

Спочатку поліція розслідувала справу як замах на умисне вбивство, але менш ніж через два місяці перекваліфікувала її на терористичний акт.

На думку суддів Верховного суду, з’ясувати, на підставі яких фактів відбулася ця зміна, неможливо., а єдиною “аргументацією” для такої процедури була вказівка прокурора Генеральної прокуратури.

Наприкінці серпня цього року, коментуючи клопотання про звільнення Цинтули з-під варти, вона стверджувала, що він писав листи дружині з-під варти та заявляв у них, що напав на прем’єр-міністра через незгоду із загальною політикою уряду “з метою припинення його діяльності, тим самим зупинивши роботу уряду, виводячи його з ладу”.

Але це не дослівні цитати з листів обвинуваченого, а перефразування його слів прокурором, і вивчивши матеріали справи, Верховний суд прийшов до висновку, що “на цей момент звинувачення, викладені прокурором, не випливають з матеріалів кримінальної справи”.

Проте навіть останній висновок суду не означає, що поліція і прокуратура не можуть продовжувати шукати докази, які б однозначно підтверджували їхні висновки про вчинення теракту обвинуваченим.

Раніше ми писали, що стан прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо після замаху на нього 15 травня є стабільним, але важким.

Суд у Словаччині 18 травня постановив взяти під варту Юрая Цинтулу, який 15 травня вчинив замах на прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо.

Письменник Юрай Цинтула, який стріляв у прем’єра Словаччини Роберта Фіцо, розкрив подробиці та мотиви свого вчинку.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь