Україна планує до кінця року організувати мирний саміт за участі рф

Політика

Україна сподівається до кінця поточного року провести друге засідання саміту миру. Також хоче, щоб до зустрічі була залучена росія, але мова не йде про двосторонній діалог.

Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар під час брифінгу в Анкарі.

«Одна з найважливіших цілей цього саміту — досягнення справедливого миру в Україні. Ми не говоримо про формат, в якому Україна і росія сидять один навпроти одного й Україна вислуховує вимоги росії», — заявив посол.

За словами Боднара, сьогодні ж стратегія полягає у тому, щоб міжнародна спільнота разом з Україною склали список кроків, які необхідні для встановлення справедливого миру, а також обговорили, які вимоги поставити росії на основі цього списку.

«Це не буде пряма двостороння зустріч, це, швидше за все, буде формат, де будуть залучені треті сторони, і (переговори — ред.) будуть вестися через треті сторони. Ми сподіваємося провести цей саміт до кінця року», — додав він.У тому ж числі посол вважає, що Туреччина, яка під час війни намагалась підтримувати теплі стосунки з Україною та росією, буде важливим учасником саміту завдяки своєму досвіду посередництва в інших конфліктах.

Раніше ми писали, що радниця голови Офісу президента України Дар’я Зарівна повідомила, що дата проведення другого Глобального саміту миру ще не визначена і буде вирішуватися після завершення тематичних конференцій щодо формули миру.

Також нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ України відреагували на заяву Швейцарії про підтримку «китайсько-бразильського консенсусу». Там висловили розчарування через надану інформацію.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь