Тернопільським УСБУ ліквідовано канал збуту трофейної російської зброї криміналітету в західних областях України

Життя, Світ
Тернопільським УСБУ ліквідовано канал збуту трофейної російської зброї криміналітету в західних областях України

Служба безпеки спільно з Національною поліцією ліквідувала черговий канал нелегального збуту трофейної російської зброї та боєприпасів у західні області України.

Про це повідомили у секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області.

Під час комплексних заходів затримано двох ділків, у яких вилучено цілий арсенал бойових засобів ураження та вибухівки.

Організатором каналу виявився 26-річний житель Коростенського району Житомирщини. Через особисті зв’язки він отримував російську зброю та боєприпаси з місць колишніх боїв у звільнених районах Харківської області.

Одержані зразки озброєнь він зберігав за місцем постійного проживання, а доставку «товару» покупцям здійснював через сервіси поштового зв’язку.

Потенційних клієнтів зловмисник знаходив у мережі Інтернет, передусім серед осіб із кримінального середовища, які цікавилися можливістю здобути вогнепальну зброю та боєприпаси до неї.

Інший фігурант кримінального провадження, 51-річний житель Дрогобича, обладнав у своєму помешканні схрон, в якому зберігав два десятки гранат із запалами та майже кілограм тротилу. 

У ході спецоперації з блокування та документування протиправної діяльності торгівців зброєю проведено 9 обшуків на території Львівської, Івано-Франківської, Полтавської, Дніпропетровської та Житомирської областей.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучено: 2 автомати АК-74; постріл до протитанкового гранатомету РПГ-7; підствольний гранатомет ГП-25; 6 гранатометних пострілів; 29 ручних бойових гранат із запалами до них; мінометну міну калібру 120 мм; вибухові речовини з підривачем; майже 4 тис. набоїв різного калібру; порохові заряди та димові шашки.

Усі вилучені засоби ураження направлено на експертизу, після завершення якої їх буде передано для потреб Сил оборони.

На підставі зібраних доказів обом фігурантам кримінального провадження повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин потрапляння зброї та боєприпасів у відкритий обіг.

Комплексні заходи з протидії незаконній торгівлі зброєю здійснювали УСБУ в Тернопільській області та Тернопільське РУП ГУ НП в Тернопільській області за процесуального керівництва органів прокуратури.

Залишити відповідь