Reuters повідомило, що спричинило зростання цін на нафту

Політика, Світ

У четвер, 10 жовтня, під час ранніх азіатських торгів ціни на нафту зросли. Зростання викликане побоюваннями щодо можливих перебоїв з поставками на Близькому Сході та різким зростанням попиту на паливо через сильний шторм у США.

Про це повідомляє Reuters.

Так, ф’ючерси на нафту марки Brent зросли на 37 центів (0,5%) до 76,95 доларів за барель. Тим часом, ф’ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) піднялися на 35 центів (також на 0,5%) до 73,59 доларів за барель.

Як пише Reuters, причиною цього став ураган «Мілтон», який обрушився на західне узбережжя Флориди, спричинивши торнадо та загрозу підйому рівня морської води. Зокрема, від нього постраждав найбільший у світі виробник та споживач нафти.

Шторм уже призвів до зростання попиту на бензин у штаті. Це призвело до того, що близько чверті заправних станцій розпродали всі запаси, що підтримало ціни на нафту.Ще більшому зростанню цін сприяло те, що інвестори, як і раніше, побоюються потенційної ескалації напруженості між Ізраїлем та Іраном, а ізраїльський міністр оборони Йоав Галлант пообіцяв, що відповідь щодо Ірану буде «смертоносною, точною і несподіваною».

Крім того, навіть попри загрози нафтовидобувному Близькому Сходу, слабкий попит продовжує залишатися основою фундаментальних перспектив. Так, у вівторок Управління енергетичної інформації США (EIA) знизило прогноз попиту на нафту на 2025 рік через послаблення економічної активності в Китаї та Північній Америці.

Дані EIA в середу показали, що запаси сирої нафти минулого тижня зросли на 5,8 млн барелів до 422,7 млн барелів. Це більше, ніж очікували аналітики, опитані агентством Reuters, але набагато менше, ніж прогнозувала у вівторок галузева група Американського інституту нафти.

Раніше ми писали, що якщо Саудівська Аравія збільшить видобуток нафти, росія може зіткнутися з дефіцитом коштів для військової економіки. Ер-Ріяд незадоволений неузгодженістю країн у скороченні поставок для підвищення цін з поточних 70 до 100 доларів за барель.

Також нагадаємо, що ціни на нафту підскочили більш ніж на один долар у середу, 2 жовтня, через занепокоєння можливою ​​ескалацією напруженості на Близькому Сході.

Раніше ми писали, що у третьому кварталі 2024 року індикативна маржа нафтоперероблення енергетичного гіганта Shell впала до $5,5 за барель.

Також нагадаємо, що Казахстан у вересні 2024 року перевищив ліміти видобутку нафти, встановлені в рамках угоди ОПЕК+, на щонайменше 126 500 барелів на добу.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь