Як побутова хімія та косметичні засоби впливають на срібло

Політика

Прикраси зі срібла підходять жінкам та чоловікам різного віку. Цей матеріал має безліч переваг: доступна ціна, міцність, невибагливість у догляді. Але, як і інші метали, срібло може втрачати властивості при контакті з певними речовинами.

Сірка – головний ворог

Існує безліч хімічних речовин, які є небезпечними для ювелірних прикрас. Насамперед експерти попереджають про шкоду сірки. Вона вступає у реакцію не з самим сріблом, а міддю у складі виробу. Її додають до металу для того, щоб забезпечити додаткову міцність.При контакті з речовинами, у яких є сірка, мідь окислюється. В результаті улюблені срібне кільце або ланцюжок змінюють колір, і повернути їхню привабливість досить складно, навіть за допомогою професійного чищення.

Сульфати (сполуки сірчаної кислоти) входять до складу багатьох речовин:

  • побутової хімії;
  • косметики та лікарських мазей;
  • людського поту.

Тому, щоб зберегти улюблену срібну прикрасу, варто уникати її контакту з такими засобами.

Хімія для дому

Майже в будь-якому сучасному складі, який піниться і видаляє забруднення, є сульфати. Самі собою сполуки сірки виконують корисну функцію, розчиняючи жир, допомагаючи очищати різні поверхні і дозволяючи економно використовувати побутовий засіб.

Щоб уникнути зміни кольору срібла, необхідно знімати прикраси під час прибирання будинку, миття посуду, купання, обробки рук. Особливо важливо не допускати контакту виробу з їдкими сполуками – засобами для туалетів, видалення жирних плям або відбілювання тканин.

Косметика та ліки

Такі засоби із сульфатами найчастіше відповідають за очищення шкіри. Тому варто уникати контакту прикрас із срібла з:

  • шампунем;
  • гелем для душу;
  • пінкою для вмивання;
  • зубною пастою;

– Засобами для гігієни хворих.

З цієї ж причини кільця, сережки, браслети та ланцюжки не варто промивати речовинами домашньої хімії. А чищення срібла зубною пастою взагалі призведе до того, що улюблена прикраса втратить блиск.

Виділення тіла

Найшвидше змінюють свій колір ланцюжка та кільця через контакт з потом. Деякі люди не знімають прикраси під час походу до спортивного залу чи сауни, через що метал швидко окислюється.

З цієї причини варто відмовитися від постійного носіння срібних виробів у спеку. Після прогулянки прикрасу необхідно зняти, промити проточною водою та висушити серветкою.

Що ще може змінити колір срібла

Часто у домогосподарок, які постійно носять кільця, вони згодом псуються. Пов’язано це із соком деяких овочів та фруктів. Наприклад, згубна для срібла цибуля: вона швидко окислює прикраси.

Парфумерія, у складі якої містяться спирти, може призвести до втрати блиску. Тому спочатку варто завдати парфумів на тіло та волосся, а лише потім надіти улюблену прикрасу.

Тьмяніє срібло і через довгий контакт з будь-якою рідиною, у тому числі звичайною водою. Безперечно, якщо забути один раз зняти кільце або браслет під час миття рук, нічого не станеться. Але коли у прикрасі регулярно миють посуд, виріб втрачає блиск.

Важливо пам’ятати, що коштовності зі срібла самі собою довговічні і можуть навіть передаватися у спадок, якщо за ними регулярно стежити. Також для збереження виробів їх варто щороку віддавати на професійне чищення: фахівці використовують особливі хімічні засоби, які не руйнують метал.

Залишити відповідь