Німецькі товар надходяти до рф попри санкції

Політика, Світ

Попри санкції, німецькі промислові товари продовжують надходити до росії.

Про це стало відомо завдяки журналістам-розслідувачам мережі SWR, які представили свій аналіз у програмі Tagesschau телеканалу ARD.

В умовах заборони на імпорт товарів, що можуть бути використані у військових цілях, росія прагне максимально розвинути власне виробництво. У цьому процесі їй допомагають німецькі інженери та механіки, йдеться у розслідуванні.

Згідно з даними російської митниці, якими володіє SWR, станом на кінець грудня 2023 року до росії було доставлено понад 300 вантажів від німецьких виробників. Переважно це великі промислові машини, зокрема верстати з числовим програмним керуванням (ЧПК). Ці машини здатні автоматично виконувати роботи, такі як різання сталі, згинання листового металу або зварювання металевих деталей.

Виробництво частин або боєприпасів для автомобілів та літаків неможливе без таких машин, і Німеччина є лідером у їх виробництві, займаючи 30% російського ринку.Відео- та фотозйомка підтвердила, що російські компанії, зокрема Парсек, КамАЗ, NIR та Індустріальні рішення, забезпечують російську армію двигунами і запчастинами для літаків і ракет. На цих підприємствах продовжують використовувати німецьке обладнання, яке надходило і минулого року, а ймовірно, надходитиме і в цьому році.

SWR вдалося ідентифікувати понад 30 німецьких виробників, чиє обладнання імпортувалося до росії в минулому році, більшість з яких знаходяться в землі Баден-Вюртемберг, традиційному центрі машинобудування. Серед них – Walter Maschinenbau, Vollmer, Fein GmbH, Heller та інші.

Близько двох третин машин були ввезені до росії через Туреччину, деякі турецькі посередники мають прямі зв’язки з росією, а деякі навіть були засновані російськими підприємцями. Це вигідний бізнес для всіх учасників, адже в умовах санкцій завжди знайдеться хтось у третій країні, готовий виконати ці операції за високу винагороду.

Виробники, до яких звернулися журналісти, звинувачують посередників у порушенні санкцій без відома німецьких компаній. Експерти вважають, що можливість припинення незаконного експорту лежить у посиленні санкцій та контролю за їх дотриманням. Хоча компанії можуть не знати, куди йде їхня продукція, вони можуть легко дізнатися це і вжити відповідних заходів, якщо виявлять бажання.

Раніше ми писали, що російський «тіньовий флот» транспортує нафту через Фінську затоку сотнями танкерів, багато з яких непридатні для виходу в море.

Також нагадаємо, що згідно з дослідженням Greenpeace, російські нафтові танкери з тіньового флоту вже кілька тижнів прямують до портів Європейського Союзу, порушуючи санкції, які забороняють імпорт російської нафти морським шляхом.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь