​У Фінляндії завершили слідство щодо російського неонациста Петровського

Політика, Світ

Національне бюро розслідувань Фінляндії  повідомило про завершення кримінального провадження за підозрою у вчиненні воєнних злочинів в Україні у 2014 році.

Про це повідомляється на сайті НБР.

«Одну особу підозрюють у кількох воєнних злочинах, у тому числі в тяжких воєнних злочинах… Матеріали кримінального провадження будуть передані до прокуратури. За матеріалами заступник генпрокурора вирішить питання про притягнення до відповідальності у справі. Будь-які звинувачення мають бути висунуті до 31 жовтня 2024 року», – ідеться в повідомленні.

НБР повідомило, що його співробітники і прокурори у справі співпрацювали з Фінськими силами оборони та Фінською службою безпеки та розвідки. Крім того, вони обмінялися інформацією з Генеральною прокуратурою України та Службою безпеки України, Європолом, Євроюстом та Міжнародним кримінальним судом (МКС).

У повідомленні слідчого органу не вказане ім’я і прізвище фігуранта справи, але обставини вказують на те, що йдеться про  Воїслава Тордена (на Донбасі у 2014 році він був відомий як Ян Петровський).

Хто такий Торден

Воїслав Торден (Ян Петровський) був засновником і одним із керівників російського неонацистського воєнізованого угруповання «Русіч», яке воювало з українськими військовими в Луганській та Донецькій областях у 2014-2015 роках.

З 2007 року Петровський жив у Норвегії. У 2017 році його позбавили посвідки на проживання в цій країні та депортували.

Раніше Генеральна прокуратура Фінляндії ініціювала попереднє розслідування щодо ймовірних воєнних злочинів, скоєних в Україні колишнім командиром неонацистської групи «Русич» Яном Петровським.

За рішенням Верховного суду Фінляндії, більше не було причин для тримання Петровського під вартою. Тож судді наказали негайно його звільнити. Однак фінські прикордонники одразу забрали Тордена із в’язниці. Спершу йшлося, що його, ймовірно, можуть видворити з країни. Але трохи згодом стало відомо, що бойовика взяли під варту.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини

Залишити відповідь