У МВФ прогнозують, що світовий борг може перевищити 100 трильйонів

Політика, Світ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує, що світовий борг перевищить 100 трлн доларів до кінця 2024 року, а до кінця десятиліття наблизиться до 100% світового ВВП.

Про це повідомляє пресслужба МВФ.

У звіті зазначено, що, хоча в двох третинах країн прогнозується стабілізація або зниження боргу, він залишиться значно вищим за рівень, який спостерігався до пандемії. На країни, де борг не стабілізується, припадає більш ніж половина світового боргу та близько двох третин світового ВВП.

За оцінками МВФ, заборгованість продовжить зростати в таких країнах, як США, Великобританія, Бразилія, Франція, Італія та ПАР. Державні витрати на подолання зеленого переходу, старіння населення та проблеми безпеки, ймовірно, створять додатковий фіскальний тиск у найближчі роки.

Світовий ризик заборгованості, що відображає рівень майбутнього боргу в екстремально несприятливому сценарії, оцінюється на майже 20% ВВП вище базового прогнозу World Economic Outlook (дослідження МВФ) через три роки, досягаючи 115% ВВП у 2026 році. Це обумовлено тим, що високий рівень боргу сьогодні посилює вплив слабшого економічного зростання, жорсткіших фінансових умов і підвищення відсоткових ставок на майбутні рівні боргу.Ризик заборгованості суттєво варіюється в різних країнах: для країн з розвиненою економікою він знизиться до 134% ВВП у 2026 році, тоді як для країн, що розвиваються, збільшиться до 88% ВВП.

МВФ рекомендує країнам з розвиненою економікою переглянути пріоритети видатків, впровадити реформи у сфері соціальних виплат, збільшити доходи через непрямі податки там, де вони є низькими, та скасувати неефективні податкові пільги.

Раніше ми писали, що Міжнародний валютний фонд вирішив з листопада зменшити свої комісії (charges, surcharges та commitment fees), які впливають на вартість ресурсів для країн, щорозвиваються та мають програми фінансування від фонду.

Також нагадаємо, що Рада директорів МВФ розгляне питання щодо виділення траншу для України $1,1 млрд. Рішення ухвалять до осінніх зустрічей МВФ та Світового банку, які заплановані на 21-26 жовтня.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь