Конгрес місцевих влад Ради Європи ухвалив резолюцію щодо зруйнованої культурної спадщини в Україні

Політика

Питання відновлення культурної спадщини України повинно зайняти провідне місце на порядку денному конференції з відбудови України, яка має відбутися в Римі у 2025 році.

Про це йдеться у резолюції про руйнування культурної спадщини в Україні, ухваленій Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи. Резолюцію підтримали 122 делегати Конгресу.

У документі наголошується, що російська федерація повинна виплатити компенсацію за завдану шкоду історичній, культурній та релігійній спадщині України. Місцеві та регіональні органи влади України мають сприяти фіксації злочинів та поданню вимог про компенсацію через Реєстр збитків.

Конгрес підкреслює, що напади на культурні об’єкти та їхнє розграбування, ймовірно, відображають систематичну політику знищення історичної та культурної ідентичності України, що може бути прирівняно до намірів геноциду.

Резолюція також закликає місцеві та регіональні органи влади Європи активізувати зусилля щодо допомоги Україні у відновленні культурної спадщини шляхом створення партнерств, документування збитків, оцифрування, захисту та стабілізації матеріальної та нематеріальної спадщини.Раніше ми писали, що голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міської ради Іван Ліптугаби пояснив, що потрібно, щоб знести пам’ятник російському поетові Олександру Пушкіну у місті.

Також нагадаємо, що 148 вилучених у Віктора Медведчука картин Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) передасть до Національного художнього музею України.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь