Протистояння Індії та Канади може вплинути на світові амбіції Моді

Політика, Світ

Експерти стверджують, що протистояння між Індією та Канадою через вбивство сикхського активіста може вплинути на амбіції Індії, яка намагається позиціонувати себе як світову державу.

Про це повідомляє AP.

Майкл Кугельман з американського аналітичного центру Wilson Center заявив, що різка реакція Індії частково пояснюється тим, наскільки публічно Канада висунула свої звинувачення.

«Нью-Делі вкрай чутливий до будь-якої зовнішньої критики своєї політики. І все ж таки Канада критикує не тільки індійську політику. Її уряд на найвищому рівні публічно висловлює деякі з найсерйозніших звинувачень, які може висунути інший уряд», – сказав він.

Старший аналітик Міжнародної кризової групи Парвін Донті заявив, що зростаючий розкол між Індією та Канадою також «вплине на зростаюче стратегічне порозуміння між США і західними демократіями», які прагнуть залучити Нью-Делі як противагу Пекіну.«Канадські звинувачення проти Індії йдуть урозріз із тим, що Нью-Делі користується сприятливим зовнішнім середовищем. Це стане каменем спотикання для великодержавних амбіцій Індії», – сказав Донті.

Нагадаємо, у понеділок, 14 жовтня, Канада звинуватила уряд Індії у причетності до вбивства та здирництва, спрямованих на те, щоб змусити замовкнути критиків Індії, які проживають у Канаді. Конфлікт почався торік із вбивства сикхського активіста.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що «агенти індійського уряду» вчинили вбивство лідера сикхської громади в Британській Колумбії в червні минулого року.

На тлі звинувачень з боку Оттави щодо причетності індійського уряду до вбивства лідера сихків в Канаді, прем’єм-міністр Джастін Трюдо закликав Нью-Делі співпрацювати в розслідуванні. Та заявив, що Оттава не оприлюднить свої докази.

Індія вимагала від Канади відкликати десятки дипломатів з країни, що є ескалацією кризи, яка спалахнула після того, як прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що уряд Нью-Делі, можливо, причетний до вбивства лідера сикхів у Канаді. Про це повідомляє FT.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь