FATF може внести рф до чорного списку: які будуть наслідки для Москви

Політика, Світ

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) наступного тижня обговорить, чи включати росію до свого чорного списку. Це рішення може відрізати Москву від глобальної економіки.

Про це пише Politico з посиланням на конфіденційний документ FATF, що опинився в розпорядженні видання.

Хоча FATF і не має зобовʼязувальних рішень, її звіти та висновки впливають на світову фінансову систему і роботу інвесторів. Зокрема, організація веде так званий чорний список країн, які не співпрацюють із FATF і не борються з відмиванням коштів або можуть фінансувати тероризм. Таким державам украй важко залучати іноземні інвестиції.

Включення росії до чорного списку FATF з квітня 2022 року домагається Україна. Відтоді Київ постійно, хоч і неуспішно, надавав нові докази для зниження рейтингу Москви.

У лютому 2023 року FATF призупинила членство росії в організації. Рейтинг рф ще не знижували, хоч публічно група заявляла, що вважає агресію росії проти України неприйнятною і такою, що суперечить її «основним принципам».Нові докази України внутрішній орган FATF, за даними Politico, розгляне 22 жовтня. Цього разу наголосять на тісній фінансовій і військовій співпраці між росією і країнами з низьким рейтингом FATF — Іраном і Північною Кореєю. Також у доповіді йдеться про фінансування росією незаконних військових формувань, таких як «ПВК Вагнера».

Крім того, у документі йдеться про використання росією Telegram і криптовалют для фінансування тероризму та відмивання грошей, отриманих від продажу товарів, вкрадених під час вторгнення в Україну — від зерна до корисних копалин.

FATF — це міжурядова організація, яку заснували у 1989 році за ініціативи G7 для розробки політики протидії відмиванню коштів. Згодом її повноваження розширили до протидії фінансуванню тероризму.

FATF обʼєднує майже 40 країн, включно з Китаєм, Індією, Бразилією, Південною Африкою і Саудівською Аравією. Вони тричі на рік визначають, які країни слід включити до сірих і чорних списків або виключити з них.

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) відреагувала на прохання України внести рф до чорного списку. Переконати організацію зробити це не вийшло.

Раніше Міністерство фінансів та Державна служба фінансового моніторингу України закликали Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести росію до «чорного списку» та оприлюднити розширену заяву щодо того, які ризики рф створює для світової фінансової системи.

У лютому група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) продовжила призупинення членства росії, але не внесла її до чорного списку країн, таких як Іран чи КНДР.

А нещодавно Держдеп США включив росію та Білорусь до списку 13 держав, влада яких фінансує торгівлю людьми.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь