У київській галереї презентували «японські мемуари» мисткині-мандрівниці

Політика

У Національному музеї «Київська картинна галерея» відкрили виставку «Японія. Memoirs» – проєкт мисткині Ольги Петрової, присвячений подорожам Японією та дослідженням цієї країни.

Як зауважила на презентації сама художниця, мандрівки вона навмисно планувала не за мейнстримними туристичними маршрутами. Ольга Петрова зосередилась на вивченні тонких граней Японії традиційної та сучасної, що водночас міцно тримають зв’язок між різними епохами. «Самурай у синьому», «Самурай у чорному», «Самурай у блакитному» – древні воїни в її роботах нагадують то ескізи для модних показів, то вишукані театральні декорації. До речі, театр тут так само є – і авжеж це Кабукі.

У дослідженнях локальної автентики українській мисткині допомагала  культурологиня Фуе Катаяма. Їй на виставці присвятили окремий стенд, а також зворушливу згадку Ольги Петрової про те, що її японська  однодумиця «сьогодні тут, з нами». На виставці презентували й книгу Ольги Петрової «Японія. З Хіракати під голос флейти», і гості заходу заодно дізналися чимало цікавих фактів – наприклад, що японська література наразі є найширше представленою в Україні з усіх східних літератур. А перші подорожі українців до Японії датовані 70-80 роками ХІХ століття.Виставка «Японія. Memoirs» вмістилась в одному залі, проте тут, наче в саду каменів, всьому знайшлося своє місце. Є й святкові вогні, і багатоликий Будда, і учениці гейші у яскравих вбраннях, і сакура – як же ж без неї.

«Свята гора» не називається по імені прямо, але в голові мимоволі починають складатися хайку.

Виставка працюватиме до 6 листопада.

Відвідати її можна у музеї «Київська картинна галерея» (вул. Терещенківська, 9), з 11 до 18. Вихідні  – понеділок, четвер.

Раніш ми писали, що в іншій київській галереї – Vakulenko Art Consulting – до дня народження видатного митця Олександра Ройтбурда відкрили виставку його робіт «Метафори жіночності».

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь