Не поспішайте викопувати коріння капусти: залишаю їх в землі на 3 місяці зими для цього – будете здивовані

Війна

Відкладіть до весни усунення кореневищ капусти з грядки, і ви приємно здивуєтеся ефекту такого прийому. У цій статті ви дізнаєтеся, чому восени не варто прибирати коріння капусти.

Городники розповіли, чому восени не варто прибирати коріння капусти
Багато хто з нас витрачає значну кількість зусиль, очищаючи після закінчення сезону грядки та теплиці від рослинних решток. Чимало зусиль вимагає вилучення з ґрунту та утилізація міцних кореневищ капусти після зрізання качанів. Але досвідченим садівникам добре відомо, що восени, після збирання врожаю, не варто викорчовувати коріння овочевих культур. Цей старий бабусин трюк має свої плюси, які можуть здивувати вас наступної весни.

Деякі городники можуть віднестися до описаного нижче лайфхаку скептично, тоді як інші впевнені, що користь від нього незамінна. Хитрі садівники ніколи не викорчовують капусту восени, щоб сповна скористатися перевагами, які дає такий спосіб. По-перше, цей метод допомагає живити ґрунт і насичувати його корисними речовинами. Коріння капусти відіграють роль сидератів, але при цьому нам не потрібно копати землю, засівати сидерати і потім вносити їх у ґрунт

По-друге, кореневища капусти є відлякувальним засобом для мишей та інших гризунів-шкідників. Не менш важливим є і третій плюс збереження залишків капусти в землі – її кореневища залучають дощових хробаків, які роблять ґрунт більш родючим і багатим на поживні речовини. Переробляючи основну частину коренів капусти та залишків листя, черв’яки допомагають землі на грядках приносити більший урожай. Щоб забезпечити дощовим черв’якам більше їжі, можна під час збирання качанів з грядок обірвати і залишити на землі верхнє пошкоджене листя капусти.

Весна – найкращий час для викорчовування залишків капусти. До того ж у цю пору року ґрунт набагато легше обробляти – він не лише наповнений вологою після дощів та танення снігів, а й більш пухкий. Залишки коренів можна спалити, а отриману золу внести в грядки як підживлення. Тоді ваш город буде по-справжньому готовим до нового сезону, а гризуни в зимові місяці будуть менше ним цікавитися.

Але пам’ятайте: всі викладені вище рекомендації “працюють” лише в тому випадку, якщо капуста на вашій ділянці здорова, і ви не інфікуєте ґрунт колоніями комах чи шкідливими мікроорганізмами. Якщо ж на капусті виявлено якесь захворювання, доведеться відмовитися від цього методу і спалити всі її залишки ще восени.

Залишити відповідь