Що робити, якщо повістку вручили через поштову скриньку: відповідають юристи

Події України

Що робити, якщо повістку вручили через поштову скриньку: відповідають юристи

В Україні триває загальна мобілізація. Військовозобов’язаним продовжують вручати повістки.

Тепер її можна вручати не тільки особисто в руки. Повідомлення про виклик представники ТЦК можуть надсилати поштою. Чи дійсна повістка, яку залишили в поштовій скриньці?

Повістка в поштовій скриньці: до чого зобов’язує та як реагувати – читайте в матеріалі Фактів ICTV.
Що робити, якщо повістку вручили через поштову скриньку: пояснення
Із 17 липня 2024 року представники ТЦК мають право надсилати повістки військовозобов’язаним поштою. Але подальші дії залежать від того,  що це за лист, як оформлена повістка, у який спосіб її отримає військовозобов’язана особа.

– Якщо повістку, написану від руки, просто залишили в поштовій скриньці, то вона вважається неналежно врученою та не вимагає від військовозобов’язаної особи ніяких дій. Тобто людина не зобов’язана приходити до ТЦК, – говорять юристи.

Юристи безоплатної правничої допомоги зазначають, якщо повістка належно оформлена, надсилається спеціальним замовним листом, який вручається персонально в руки, то в такому разі військовозобов’язана особа повинна прийти до ТЦК. Повістка буде вважатися врученою навіть у тому випадку, якщо військовозобов’язана особа відмовиться від її отримання або взагалі людину не знайдуть за вказаною адресою, і відповідна відмітка з’явиться на корінці замовного листа з повісткою.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України №560, під час доставлення за вказаною адресою замовні листи мають бути з позначкою Повістка ТЦК та вручатися особисто адресату (одержувачу). У разі його відсутності за вказаною на рекомендованому листі адресою, працівник Укрпошти має поінформувати одержувача за наявним номером телефону або вкласти в абонентську поштову скриньку повідомлення про надходження рекомендованого листа з повісткою від ТЦК. 

Такі листи не залишають у дверях чи поштовій скриньці.
Які є способи вручення повістки
Повістка може формуватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів або оформлюватися на бланку, який заповнюється представником районного (міського) ТЦК та СП.

У разі формування повістки за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів керівник районного (міського) ТЦК та СП або його відділу накладає на повістку кваліфікований електронний підпис у день її формування.

У разі оформлення повістки на бланку керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу засвідчує її особистим підписом та скріплює гербовою печаткою. Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Кожна повістка, сформована за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, містить унікальний електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду. Така повістка також може бути видрукована. У такому разі паперовий варіант повинен містити придатний для зчитування QR-код.
Згідно з пунктом 30 вище зазначеного документа, повістки, які були сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, можуть вручатися у такі способи:

  • централізовано друкуватися і надсилатися військовозобов’язаним засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;
  • друкуватися та вручатися військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення у видрукованому вигляді.

У разі надсилання повістки, сформованої за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення, на такому відправленні повинні бути спеціальні позначки.

А саме: зазначатися штриховий кодовий ідентифікатор оператора поштового зв’язку, прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), адреса громадянина, якому надсилається повістка.

В описі вкладення зазначається інформація про найменування поштового відправлення, власне ім’я та по батькові (за наявності), адреса громадянина, якому надсилається поштове відправлення, найменування вкладення із кількістю аркушів, ім’я та прізвище керівника районного (міського) ТЦК та СП або його відділу, інформація про дату накладення кваліфікованого електронного підпису.

Юристи зазначають, що якщо повістку вручають особисто в руки, то на ній має бути обов’язковий підпис про вручення та отримання повістки. Буває й таке, що повістку просто запихають у двері або передають кимось із ваших близьких.

Таке вручення не буде вважатись належним повідомленням (як і дзвінок телефоном). Тому явка за такою повісткою необов’язкова. Такий документ не породжує юридичних наслідків та відповідальності.

Шукайте деталі в групі
Facebook




Джерело

Залишити відповідь