Енергоатом визначив ключові для АЕС підстанції, де працюватимуть місії МАГАТЕ

Політика

В Україні вже визначили сім підстанцій, які важливі для видачі потужності з атомних станцій. На них поширюється робота місій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це повідомив голова НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

“Виділено сім критичних для енергозабезпечення підстанцій, через які АЕС видають потужність. Графік перебування місій МАГАТЕ вже є. На одній із них місія розпочалася”, – сказав Котін, відповідаючи на запитання журналістів.

Пошкодження цих підстанцій може загрожувати не лише видачі електроенергії із самих АЕС, а й заживленню станцій від енергосистеми України, наслідком чого може стати їхній блекаут, а це – шлях до аварії, пояснив він.

“Я думаю, що розширення місії МАГАТЕ на підстанції допоможе забезпечити їхній політичний захист”, – зазначив глава Енергоатому.Європейська комісія надасть для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України 3 млн євро, повідомило раніше Міністерство енергетики. Кошти можуть бути використані, зокрема, і на підстанціях, критичних для забезпечення роботи АЕС, додали у відомстві.

Кошти виділять у межах європейського інструменту міжнародного співробітництва у сфері ядерної безпеки.

Раніше Комітет Верховної Ради з питань енергетики звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі із закликом посилити заходи для забезпечення ядерної безпеки через інтенсивні атаки з боку росії.

Європейська комісія надає 3 мільйони євро для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України. Ці кошти можуть бути використані, зокрема, і для місій на підстанціях, що є критичними для забезпечення роботи АЕС.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь