Естонія визнала геноцидом депортацію кримських татар

Політика, Світ

Естонський парламент 16 жовтня ухвалив заяву до 80-х роковин масової депортації кримських татар, визнавши її актом геноциду.

Про це пише ERR.

Заяву «Визнання масової депортації кримських татар 1944 року актом геноциду», яку минулого тижня представили 54 естонські депутати, ухвалили 83 голосами на засіданні Рійгікогу в середу.

У заяві парламент Естонії засуджує винищення кримських татар та їхню масову депортацію з Криму до Центральної Азії в березні 1944 року, назвавши її спланованою та здійсненою тоталітарним радянським режимом.

У заяві підкреслюється, що Росія продовжує провадити в окупованому Криму політику геноциду щодо кримських татар, метою якої є знищити їхню ідентичність та стерти їхню історичну та культурну спадщину.Рійгікогу закликав міжнародну спільноту виявити солідарність із кримськими татарами та продовжити засуджувати окупацію й анексію Криму, а також вимагає відновлення державного суверенітету України.

Раніше нижня палата парламенту Польщі — Сейм — ухвалила резолюцію, яка засуджує геноцид кримських татар у 1944 році, що скоювала влада СРСР, зокрема депортуючи народ.

Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році.

Також нагадаємо, що Україна закликала партнерів та міжнародні організації посилити тиск на Росію через триваючі утиски кримських татар в Криму.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь