Україна заблокувала головування росії в Чорноморській комісії

Політика

Україна змогла заблокувати передання росії головування у Комісії із захисту Чорного моря від забруднення.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики та захисту довкілля.

Головою комісії протягом останнього року був представник Румунії, але 16 жовтня на 44-му засіданні головування повинні були передати росії.

«Навіть ідея щодо головування росії у даній комісії — це абсурдно. Українська сторона вважає, що країна-агресор, яка розв’язала війну проти України як сторони конвенції про захист Чорного моря від забруднення, з чиєї вини неможливо виконувати конвенцію та стратегічний план дій щодо Чорного моря, не може головувати у такій міжнародній інституції, як Чорноморська комісія», – сказала під час засідання Олена Крамаренко, перша заступниця міністра довкілля України.

Чорноморська комісія є міждержавною організацією, відповідальною за виконання Конвенції про захист Чорного моря від забруднення, та встановлює правові рамки, необхідні для регіонального співробітництва та діяльності, необхідної для зменшення забруднення та посилення захисту морського середовища.Сторонами конвенції є всі країни з виходом до Чорного моря: Болгарія, Грузія, Румунія, Туреччина, Україна і росія.

Нагадаємо, що станом на 6 жовтня росія тримала у Чорне море два кораблі. Обидва судна є носіями “Калібрів” із загальним залпом до 8 ракет.

Наприкінці вересня цього року Ердоган пообіцяв в ООН і далі не пропускати російський флот.

Володимир Зеленський закликав до негайної реформи Радбезу ООН, бо Рада безпеки, де головує держава-терорист росія, не може існувати у такому вигляді.

Залишити відповідь