Європейська рада фактично зупинила вступ Грузії до ЄС

Політика, Світ

У четвер, 17 жовтня, відбувся черговий саміт Європейської ради. Згідно з висновками зустрічі, було оголошено про фактичну зупинку процесу прийому Грузії до Євросоюзу.

Про це йдеться у  документі, опублікованому на сайті Євроради.

У ньому йдеться про те, що Європейська рада підтверджує готовність ЄС підтримати грузинський народ на їхньому європейському шляху. Водночас, Рада висловлює серйозне занепокоєння у зв’язку з курсом дій, вжитих урядом Грузії, які суперечать цінностям і принципам, на яких заснований Європейський союз.

«Європейська рада нагадує, що такий курс дій ставить під загрозу європейський шлях Грузії і де-факто зупиняє його. Вона (Єврорада – ред.) закликає Грузію прийняти демократичні, всеосяжні та стійкі реформи відповідно до основних принципів європейської інтеграції. ЄС продовжуватиме уважно стежити за ситуацією», – сказано у документі.

Крім цього, Європейська рада очікує, що майбутні парламентські вибори в країні «будуть вільними і справедливими» відповідно до міжнародних стандартів, і до них без перешкод будуть допущені міжнародні та національні спостерігачі.Також у документі наголошено про необхідність захисту вільних та незалежних ЗМІ, а також підтверджено незмінну підтримку Євросоюзом суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Європейська рада наголошує на незмінній прихильності Європейського союзу до мирного врегулювання конфліктів і своєї політики невизнання та залучення», – резюмували у висновках щодо питання Грузії.

Раніше ми писали, що на саміті  ЄС у Брюсселі лідери Європейського Союзу планують заявити Грузії, що її уряд ставить під загрозу шлях країни до ЄС. Заява може прозвучати напередодні парламентських виборів цього місяця.

Також нагадаємо, що парламентські вибори, які відбудуться у Грузії 26 жовтня, стануть вирішальними для її просування до членства в Євросоюзі та критично важливим тестом для демократії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь