Раніше садили картоплю і сіяли зернові, – на городах Тернопільщини розцвів шафран

Війна



шафран
Такий вигляд має город Ясенчуків цієї осені. Цвітіння шафрану зафіксували 17 жовтня 2024 року

У селі Ридодуби Чортківського району розцвів шафран. На власному городі культуру вирощують родина Ясенчуків.

“Приморозки для шафрану не страшні, – розповідає Віталій Ясенчук. – Це його природнє середовище. Цьогоріч шафран у нас почав цвісти шостого жовтня. Щороку буває по-різному. Сезон цвітіння шафрану починається скоріше, коли осінь холодна. Якщо осінь тепла, шафран зазцвітає пізніше”.

Віталій Ясенчук перебуває у Франції на лікуванні. Шафраном займаються дружина і діти. Про захоплення цією культурою Віталій розповів дещо раніше.

«З мене сміялися, коли на моєму городі зацвів шафран», – Віталій Ясенчук

Шафран на власному городі вирощує Віталій Ясенчук у селі Ридодуби Чортківського району. Раніше садили там картоплю і сіяли зернові культури.

– В Україні шафран вирощують тільки сім років, – розповідає Віталій. – Ми дізналися про це випадково завдяки інтернету. Це нове для нас.  Ми з братом поїхали у Херсон до хлопців, які першими завезли шафран до України. Нам показали поля, розповіли, як вирощувати. Уже через рік ми замовили у них цибулини цієї рослини.

Шафран довго зберігається. Навіть якщо я не реалізую тепер, то мої правнуки продадуть спецію за актуальною ціною. Його можна зберігати 100 років. Він з часом набирає ще кращої якості і аромату.

Віталій Ясенчук продає прянощі на ринку у Чорткові.

– Лікарі, вчителі і ті, хто часто бувають за кордоном, знають про шафран, – продовжує господар. – Коли наших дітей болить горло, ми їм робимо чай із шафрану. Він має цілющі властивості: корисний для серцево-судинної і травної систем. Шафран добре вживати діабетикам, він стабілізує тиск, блокує розвиток онкології. А також шафран є афродизіаком. В Україні мало знають про його користь.



На горня чаю потрібно лише три ниточки шафрану, – додає Віталій. – А для плову – 10-15. Але тоді його бажано перетерти. Поставити шафран на аркуш паперу і потримати кілька хвилин в духовці при температурі 50 градусів. Тоді його зручніше перетирати. Важливо, щоб додавати цю спецію, коли плов ще вариться. Шафран надає страві золотистого кольору. Його також додають до риби. До маринаду на шашлик краще додавати мелений – 10-15 ниточок.

Віталій із дружиною Марією посадили шафран на 15 сотих.

– Цибулини дуже дорогі, – розповідає Віталій. – Кілограм цибулин коштує 7,5 євро. Його привозять з Голландії. Але не зважаючи на ціну, немає більше такої рослини, яка б із одного сотого дала стільки прибутку, як шафран. Але не в перший рік. Ми вийшли в плюс аж на третій рік.

Упевнений, що завжди зможу його продати. Адже не так багато людей у світі вирощують цю культуру. Переважно у рік вирощують лише 300 тонн шафрану на весь світ. Якщо його розфасувати у грамові баночки, то можна роздати тільки чверті населення Китаю. А це мало. А з іншого боку, грам прянощів – це багато. Тому що з нього вийде 50 горнят одноразового завареного чаю. Вважаю, що 100 гривень за таку баночку – це недорого.

Вирощування шафрану – копітка праця, – каже Віталій.

– Шафран цвіте дуже гарно і мені шкода зривати квіти, – продовжує. – А потрібно зібрати упродовж трьох днів. Пізніше квітка гниє. Шафран боїться вологи.

Збираємо врожай лише зранку, поки квітка закрита, а до третьої години ночі перебираємо квіти, збираємо тичинки і сушимо їх. На грам прянощів потрібно 300 квіток. В Україні грам шафрану коштує 5-7 доларів.

Ціна виправдана. Це нелегко, бо цибулини треба садити на глибині 18 сантиметрів. Довелося думати так, як квітка думає. Метикували, як поливати і підживлювати. Добрива – лише органіка, попіл. Розпилюємо його на листя. Сучасні засоби дозволяють розпилювати воду в туман. Він, осідаючи, потрапляє на листя. Уже з листя стікає в лійку, у стебло і так добирається до кореневої системи. Я довго міркував, як квітка росте в горах і звідки бере вологу.

У червні город Віталія чорний.

– Період вегетації шафрану з вересня по червень, – розповідає чоловік. – Цвіте у жовтні.

Рекомендують цибульку у ґрунті тримати до восьми років. Стільки часу можна використовувати площу. Потім землі потрібно відпочити хоч п’ять років. Тобто уже через вісім років потрібно міняти площу.

Коли на городі зацвів шафран, люди у селі сміялися з мене. Казали: «Як там твої фіалки?». Тепер, коли зустрічаю їх на ринку, то пригадую їм це. У селі для всіх це було дивним. На ринку, до речі, теж по-різному сприймають. Бувало, казали, що це підробка. Тоді затримую людину, показую їй фото. Кажу: «Бачите, я на цьому полі. Ось квіти. Ось тичинка і ось вона сушена». Ні, не вірить. Але це поодинокі випадки. Звичайно, ми знаємо, що шафран і справді підробляють. Але не у нас, а в Азії. Дроблять волосся  кукурудзи, змішують наполовину із шафраном і в баночці не помітно, що там щось не те.

Так само дехто питає, чому продаю немелений шафран. Та тому, щоб людина бачила, як воно виглядає.

Людству шафран відомий тисячі років.

– Шати фараонів колись фарбували шафраном, – розповідає Віталій. – Білу тканину він фарбував у золото. У давнину грам цієї спеції міняли на грам золота. Шафран походить з Ірану. На наших ринках був іранський мед із шафраном. Він коштував в рази дорожче, ніж наш. Тому ми вирішити теж додавати шафран до меду. Беремо мед в односельців.

Віталій Ясенчук раніше займався ремонтно-будівельними роботами.

– У будівництві немає такого, чого я не робив – від фундаменту під ключ із власними дизайнерськими фантазіями, проектами, – каже. – Подобається читати. Люблю мистецтво у всіх його проявах. Можу і на виставку картин піти, і можу сам щось створити унікальне.

Віталій народився у Чорткові. До села переїхав 20 років тому.

– Виріс у місті на п’ятому поверсі і знаю, що це таке, – сміється. –  Не подобається місто. У селі своє подвір’я, багато простору, власний дім. Тут маю відчуття свободи.

Наталія ЛАЗУКА

Схожі публікації

Залишити відповідь