ВВП України за останнія дев’ять місяців зріс на кілька відсотків

Політика

За січень-вересень 2024 року внутрішній валовий продукт (ВВП) України зріс на 4,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року, повідомило Міністерство економіки. У вересні 2024 року економіка зросла на 3,8% (±1%) у порівнянні з вереснем минулого року.

Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка та міністерка економіки, зазначила, що ключовими факторами економічного зростання стали розвиток аграрного сектору, транспорту та будівництва. За її словами, сільське господарство продемонструвало найбільший приріст у вересні завдяки ранньому збору пізніх культур.

Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%, що відповідає оновленому урядовому прогнозу. У Міністерстві економіки також відзначили позитивні тенденції в промисловості, зокрема завдяки нормалізації ситуації в енергетиці, пожвавленню внутрішнього попиту та стабільній роботі Українського морського коридору.

У будівництві обсяги робіт зросли завдяки відновленню критичної інфраструктури та ремонту доріг. Внутрішня торгівля також показала зростання обороту завдяки збільшенню споживчого попиту.

Водночас, у Мінекономіки зазначили, що дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування та економічну активність бізнесу.Раніше ми писали, що як і на початку цього року, Світовий банк очікує, що за підсумками 2024 року українська економіка зросте на 3,2%.

Також нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує, що світовий борг перевищить 100 трлн доларів до кінця 2024 року, а до кінця десятиліття наблизиться до 100% світового ВВП.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь