НАТО просуває план освоєння Арктики на противагу військовим силам рф – ЗМІ

Політика, Світ

У четвер, 17 жовтня, країни НАТО оголосили про плани зі створення мережі супутникового зв’язку військового рівня для Арктики, спрямованої на зміцнення оборони від агресії росії на півночі, повідомляє Politico.

«У кулуарах зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі блок із 13 країн домовився про просування ініціативи Northlink зі створення космічних систем зв’язку в усій Арктиці з використанням наявних комерційних супутників», – ідеться в повідомленні.

Угоду про наміри щодо Northlink уклали Данія, Канада, Ісландія, Норвегія та США, які контролюють територію Арктики і є країнами-членами НАТО, а також Швеція та Фінляндія, які нещодавно приєдналися до альянсу, поряд із Францією, Німеччиною, Угорщиною, Італією, Люксембургом та Нідерландами.

Зазначається, що НАТО не має власних супутників, але після того, як 2018 року космос було оголошено п’ятим театром військових дій альянсу, наступного року на німецькій авіабазі «Рамштайн» відкрили спеціальний космічний командний центр. Водночас росія, яка також межує з Арктикою, останнім часом активізувала свої операції в регіоні, попереджаючи про можливі атаки з глушіння супутників у цьому районі.

Крім того, повідомляє видання, майже 14 держав-членів НАТО погодилися запустити так звану ініціативу Starlift для роботи над забезпеченням можливостей запуску ракет. До цього альянсу входять Бельгія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція, Туреччина, Велика Британія та США.Читайте також:

США і Канада домовилися розпочати переговори про взаємні претензії на морське дно Арктики, яке може бути багате на нафту, і куди активно лізуть росія та Китай.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь