В Україні в жовтні вдарять сильні заморозки, але зима дуже здивує: Синоптики дали детальний прогноз

Війна

До України йдуть перші заморозки. За даними синоптиків, вони будуть сильними, до -5 градусів, передають Патріоти України з посиланням на TСН.

“Мінус” скує майже всю країну

Синоптик Ігор Кібальчич попередив, що у другій половині тижня та вихідними погодні умови визначатимуться потужним та малорухомим антициклоном, тому опади припиняться, проте температурне тло збережеться на досить низькому рівні, особливо в нічні та ранкові години

У більшості західних, північних та місцями центральних областях можливі заморозки на поверхні ґрунту та у повітрі до -3 °С.

Про те, що від 17 жовтня в Україні вже пануватиме антициклон, який забезпечить прояснення, але водночас у більшості областей очікуються заморозки, запевняють і в “Укргідрометцентрі”.

Утім, не виключено, що від 19 жовтня антициклон слабшатиме, надійде інша повітряна маса і температура підвищуватиметься, а заморозки відступатимуть.

Синоптикиня Наталка Діденко також попередила про заморозки в Україні. За її даними, вони ймовірні щонайменше три ночі поспіль. Спостерігати їх можна буде на заході, півночі та навіть в центральній частині України.

Примітно, що у п’ятницю 18 жовтня, за словами синоптика Ігоря Кібальчича, на всій території країни під впливом антициклону очікується малохмарна погода без опадів, лише на крайньому сході та місцями у Криму пройдуть невеликі дощі.

Вночі та вранці місцями можливий туман. Вітер змінних напрямків, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі +2…+7 °С, вдень +8…+13 °С, у західних та північних регіонах вночі заморозки до -3 °С.

Штормове попередження

Тим часом рятувальники Франківщини написали про штормове попередження. За їхніми даними, по області та місту 17-18 жовтня очікуються сильні заморозки у повітрі (ІІ рівень небезпечності). А ще фахівці ДСНС зазначили, що найближчим часом варто відкласти туристичні мандрівки в гори до більш сприятливих умов.

У Карпатах – зима

Зазначимо, що у горах справжня зима панує вже 2 тижні.

Так, 1 жовтня на високогір’ї Карпат спостерігався сніговий покрив висотою до 13 сантиметрів. Згідно з інформацією ДСНС, засніжило, зокрема, в Івано-Франківській області. Тим часом рятувальники постійно патрулюють в горах.

Якою буде зима

В Україні очікується досить тепла зима. Про це в коментарі УНІАН розповіла Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України.

Так, завдяки цьому повітряні маси до території України виходитимуть з району Середземного моря та Атлантики. Крім того, на погоду впливає і парниковий ефект.

Водночас, зауважила вона, метеорологи в усьому світі говорять про ризик для цієї зими через маловивчене явище – різке стратосферне потепління.

Залишити відповідь