А ви знали чому ваші кури погано несуться? Відходи зі столу для курей – користь чи шкода?

Світ

Кури практично всеїдні, тому їх годують не лише зерном та комбікормом, а й різними мішанками. Однак не варто покладатися на те, що птах сам “знає”, що йому корисно, а що шкідливо. У курей слабо розвинені смакові рецептори, тому птиця може склювати корм, який виявиться шкідливим для її здоров’я.

Розберемося, чи можна годувати курей відходами зі столу.

Добавка чи основа раціону?

Насамперед давайте визначимося з тим, про яку кількість харчових відходів йдеться.

Коли ми говоримо про збирання залишків їжі з обіднього столу, це невеликі обсяги, які не відіграють суттєвої ролі. Декілька шматочків хліба, залишки каші або відвареної картоплі не принесуть курам шкоди і урізноманітнюють їхній раціон. Однак і тут можуть бути винятки, деякі продукти харчування протипоказані для птиці.

У випадку, коли у господаря подвір’я є доступ до відходів з харчового виробництва (їдальні, кулінарії та ін.), йдеться зовсім про інші обсяги. У такому разі харчові відходи зазвичай становлять загальну масу із залишків супу, каші, овочів, м’яса, хліба та ін. Такі відходи можуть стати основою для приготування мішанки, за умови, що вони будуть свіжими.

Важливо розуміти, що мішанка є лише однією зі складових раціону свійської птиці. Надлишок вареної їжі може призвести до порушення травлення у несучок, розвитку дисбактеріозу. М’яка їжа може забивати зоб пернатих.

У сучасних реаліях з’явилося ще одне джерело дешевих продуктів — прострочення із супермаркетів. Мережеві магазини віддають її безкоштовно за умови регулярного вивезення. Комерсанти, які займаються утилізацією прострочених продуктів, продають їх за невигідною ціною, чим користуються власники присадибних господарств.

В даному випадку необхідно співвіднести витрати на придбання прострочених продуктів та порівняти з користю від їх застосування. Не всі продукти харчування підходять для корму свійської птиці.

Зіпсовані продукти становлять певну небезпеку здоров’ю пернатих. Хазяїну доведеться ретельно перебирати прострочення, щоб позбутися плісняви ​​та гнилі, знадобиться термічна обробка, а це додаткові витрати часу.

Продукти зі столу: шкода чи користь?

Багато “людських” продуктів шкідливі для курей, будь то несушки, бройлери або курчата.

Сіль

Продукти з великим вмістом солі птиці протипоказані. Високий вміст солі викликає у птиці зневоднення та отруєння аж до летального результату.

Сольове отруєння проявляється посинінням гребеня, у птиці скуйовджене пір’я, несушки відмовляються від корму, відчувають сильну спрагу, але у важких випадках вже не можуть самостійно пити воду. Для порятунку пернатих їх напувають чистою водою через зонд, для виведення токсинів вводять у стравохід відвар лляного насіння.

При приготуванні комбікорму в домашніх умовах зернову суміш додають кухонну сіль. Але в кормах для свійської птиці частка солі набагато менша, ніж у комбікормі для свиней. На 100 кг комбікорму для несучок додають лише 200-250 г солі, тоді як на той же об’єм кормової суміші для поросят вводять 0,8-1 кг солі.

Вміст солі у готових солоних та копчених продуктах часто перевищує 1%, тоді як максимальна доза для птиці – 0,2-0,25%. Тому солоні огірки та помідори, та риба, сало, копчена ковбаса та інші подібні продукти курям протипоказані.

Жир

Комбікорм для курей містить певний відсоток рослинного жиру, проте його набагато менше, ніж у людській їжі.

Склад готового комбікорму відбиває потреби курей у поживних речовинах. Так, найбільший вміст жиру в комбікормі для бройлерів, жир необхідний швидкого набору маси за короткий проміжок часу. У кормах для несучок жиру набагато менше, оскільки занадто поживний корм призводить до ожиріння птиці, що погано позначається на несучості.

Важливо розуміти, що у процесі смаження за високої температури відбуваються зміни у хімічному складі жирів. Канцерогени, які з’являються в рослинній олії та тваринному смальці в процесі смаження, не корисні ні людині, ні свійській птиці.

Солодке та гостре

Очевидно, що несучка не корисна ні гостра, ні солодка їжа. Досвідченому господареві не спаде на думку згодовувати птиці гостру їжу, печиво чи шоколад. Початківцям, які тільки нещодавно зайнялися розведенням птиці, треба розуміти, що ласощі для людини не є відповідним кормом для несучок.

Специфічна речовина теобромін, що міститься в какао-бобах, діє на людину як стимулятор: піднімає настрій, допомагає зосередитися, покращує когнітивні функції, але для курей воно є небезпечним токсином.

Навіть невелика кількість темного шоколаду погано впливає на серцеву діяльність птиці і може призвести до смерті через зупинку серця.

Овочеві очищення

У господарстві кухонні очищення традиційно йдуть на корм худобі та свійській птиці. Однак і тут краще застосовувати розумний підхід.

Картопля

При чищенні картоплі зрізається гниль, а також озеленена частина бульби, і те, й інше потрапляє в очищення, що погіршує їх якість як продукт для тварин.

При зберіганні на світлі в шкірці та м’якоті картоплі виробляється соланін. Речовина надає картоплі гіркого смаку, тому людина не стане їсти такий продукт, навіть якщо зелена картопля випадково потрапить в одну каструлю з гарними бульбами.

Але кури не здатні визначати наявність соланіну на смак. Як і інші види токсинів, соланін викликає отруєння. Птах стає млявим, сонним, сильне отруєння може призводити до фатальних випадків.

Помідори

Всі рослини сімейства Пасленових містять соланін у бадиллі, а також у незрілих плодах. Тому курям не згодовують зелені помідори, а також дрібні баклажани, які не встигли дозріти до приходу холодів.

Морква та буряк

Очищення моркви та буряків у невеликих кількостях урізноманітнюють раціон птиці. Їх можна давати у свіжому вигляді або подрібнювати та додавати у мішанки.

Але й тут треба знати міру. Так, столовий буряк — продукт специфічний, він викликає діарею, що у складних випадках у свійської птиці призводить до зневоднення. Пігмент буряка, що фарбує, проявляється і в пташиному посліді, брудна клоака, підфарбована буряковими фекаліями, провокує канібалізм у пташиному стаді, оскільки асоціюється у курей з кольором крові.

Цибуля та часник

Невелика кількість цибулі та часнику корисна курям. Завдяки фітонцидним властивостям цибулинних покращується мікрофлора в травній системі птиці, пригнічується зростання патогенних бактерій.

Однак і тут не варто захоплюватися. Велика кількість цибулі або часнику може призвести до розладу травлення, діареї. Тіосульфат, що міститься в цибулинах, погано впливає на стан печінки тварин, може провокувати розвиток жовтяниці.

Невелика кількість часнику навіть корисна для курей, зміцнює їхній імунітет і покращує апетит. Але ж саме невелике! На поголів’я з 10 курей при приготуванні мішанки додають 1-2 подрібнені зубчики часнику. Вітамінну добавку застосовують у зимовий час не частіше двох разів на тиждень.

Капуста

Курам подобається свіжа капуста, несушки захоплено клюють листя та качан. Капустяний сік не викликає у пернатих ніяких неприємних наслідків у вигляді підвищеного газоутворення та ін.

Дбайливі господарі взимку навіть спеціально підвішують у курнику цілі качани капусти на такій висоті, щоб кури мали підстрибувати за частуванням. Це і розминка, і вітамінна добавка до раціону.

У процесі приготування страв з капусти завжди залишаються очищення: верхнє листя, грубі прожилки, качан – все це відмінний корм для курей.

Кабачки та гарбузи

Влітку надлишки кабачків йдуть на корм курям, птахи із задоволенням клюють ніжну м’якоть та молоде насіння. При приготуванні страв із великих кабачків непотрібну м’якоть із насінням можна віддавати на корм птиці у свіжому вигляді або додавати її у відварені мішанки.

Гарбуз урізноманітнить зимовий раціон людини, але й пернаті будуть їй дуже раді. Після розтину гарбуз погано зберігається, тому краще не скупитися, а відразу поділитися з несушками, поки овоч не встиг зіпсуватися.

Яскраво-жовтогаряча м’якоть гарбуза позначиться на кольорі яєчного жовтка, завдяки каротину він стане яскравішим. А свіже гарбузове насіння має антигельмінтну дію.

Фруктова падалиця

Кури із задоволенням клюють яблука, тому господарі обійстя часто утилізують фруктову падалицю, згодовуючи її несучкам. Зрозуміло, що не варто давати пернатим гнилі та запліснявілі яблука.

Але не всі знають, що в насінні яблук міститься глікозид амігдалін. У травному тракті курки він перетворюється на ціанід, – токсична речовина, яка блокує постачання клітин киснем, що призводить до летального результату.

Особливо небезпечний ціанід для молодняку, навіть кілька яблучних насіння можуть призвести до загибелі курчати. Доросла курка може без шкоди здоров’ю склевати серцевину яблука з насінням.

Якщо згодовувати курям яблука в невеликих кількостях, жодної шкоди здоров’ю птиці не буде, навіть навпаки, це чудова вітамінна добавка до раціону. Як і кілька огризків від яблук не отруять поголів’я ціанідом. Але якщо падалиці багато, має сенс розрізати яблука на четвертинки та вирізати насіннєві камери, щоб не турбуватися про здоров’я пернатих.

Пророщене зерно

Прибічники здорового життя вводять у свій раціон пророщене зерно, його надлишки можна сміливо згодовувати птиці. Дбайливі господарі спеціально пророщують зерно для несучок. Пшениця, ячмінь або овес з проростками, що проклюнулися, містять цілий набір вітамінів і мікроелементів.

Для пророщування використовуються також і бобові: горох, нут, квасоля, їх паростки мають приємний солодкуватий смак. Але, на відміну від людини, кури не можуть вживати свіжу квасолю, особливо шкідлива для них зернова червона квасоля.

Токсин фітогемагглютінін вкрай небезпечний для здоров’я птиці, особливо курчат. Смертельна доза для курчати – всього 3-4 квасолі.

Молочні продукти

Кисломолочні продукти корисні для птахів. Простокваша, кефір, натуральний йогурт, сироватка, сир – все це джерела білка, жиру та кальцію. Щоправда, у відходи зі столу якісні молочні продукти потрапляють нечасто. Якщо сир або кефір зіпсувалися, їх не варто давати і птиці.

Хліб

Шматочки хліба — мабуть найпоширеніші відходи з господарського столу. Нарізаний хліб швидко черствіє і вже не викликає у нас апетиту, а для курей — це ласощі.

Важливо не згодовувати несушкам м’який свіжий хліб. Кури поглинають його жадібно, що призводить до забиття зоба. Хлібний м’якуш розмокає в зобу, і курка не може ні проковтнути його, ні виплюнути. Без втручання людини птах може задихнутися.

Надлишки черствого хліба краще нарізати на невеликі шматочки і підсушити в духовці або розкласти тонким шаром і висихати в кімнатних умовах. Сухарики додають у овочеві та картопляні мішанки, так вони стають ситнішими, що в зимовий час дуже актуально. Зайві вуглеводи в раціоні не йдуть птиці на шкоду, оскільки витрачаються на обігрів тіла.

Сухарі можна додати в гарячу мішанку, тоді в процесі її остигання черствий хліб розмокне. Не варто залишати таку мішанку на ніч, хлібний м’якуш, що розмок, провокує бродіння, і до ранку продукт почне “пихкати”.

Залишити відповідь