США розслідують витік секретних даних щодо плану Ізраїлю вдарити по Ірану – CNN

Політика, Світ

Сполучені Штати розслідують витік надсекретних даних американської розвідки щодо планів Ізраїлю атакувати Іран. Це може бути відповідь на удар Тегерана на початку цього місяця.

Про це повідомляє CNN із посиланням на поінформовані джерела.

Документи від 15 та 16 жовтня почали поширюватися у мережі у п’ятницю, 18 жовтня, після того, як їх оприлюднили у телеграм-каналі «Middle East Spectator».

Інформація має гриф «цілком таємно» і позначки, відповідно до яких доступ до цієї інформації мають лише США та їхні союзники з альянсу Five Eyes (Австралія, Канада, Нова Зеландія та Велика Британія).

У документах описується підготовка Ізраїлю до удару по Ірану, а в одному з них йдеться про плани із переміщення боєприпасів. Також зазначається, що документ був створений Національним агентством геопросторової розвідки США (NGA).У ще одному документі зазначається, що джерелом є Агентство національної безпеки США (NSA). Він містить інформацію щодо навчання ізраїльських ВПС із застосуванням ракет класу «повітря-поверхня», які також є частиною підготовки до удару Ізраїлю по Ірану.

Одне із джерел CNN заявило, що наразі слідство з’ясовує, хто мав доступ до ймовірного документа Пентагону. Будь-який подібний витік автоматично спричинить початок спільного розслідування ФБР та Міноборони США, зазначив співрозмовник.

Водночас у ФБР від коментарів щодо ймовірного інциденту відмовилися.

Один із оприлюднених документів також припускає, що Ізраїль має ядерну зброю – інформація, яку Єрусалим досі відмовлявся підтверджувати.

До цього США не бачили жодних ознак того, що Ізраїль планує застосувати ядерну зброю проти Ірану, вказано у документі.

Раніше президент США Джо Байден підтвердив, що має інформацію про очікувану відповідь Ізраїлю на ракетну атаку Ірану, яка сталася 1 жовтня.

Раніше ми писали, що смерть лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара не означає кінець війни у Смузі Гази.

Також нагадаємо, що президент США Джо Байден заявив, що американська сторона підтримувала операцію Армії оборони Ізраїлю в секторі Гази, в результаті якої був ліквідований лідер терористичного угруповання ХАМАС Ях’я Сінвар.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь