Трамп може захопити владу, якщо програє на виборах президента

Політика, Світ

Глава республіканської партії та 45-й президент США Дональд Трамп може не визнати своєї поразки на виборах президента в листопаді 2024 року. Натомість він готується захопити владу у країні.

Про це повідомляє Politico з посиланням на законодавців, партійних діячів, посадових осіб виборчих комісій та експертів з конституційного права.

Якщо Трамп програє вибори, то зіткнеться з “лавиною кримінальних розглядів”, які можуть тривати протягом всього життя.

Якщо ж Трамп стане президентом США, то, найімовірніше, ці розгляди зникнуть.

Член виборчого комітету Джеймі Раскін розповів, що поки що невідомо, як саме Трамп збирається “нападати на виборчу систему”, проте люди, знайомі з виборчим процесом, зазначають, що республіканець уже закладає основу, щоб мати змогу оскаржити результати виборів у разі програшу.За даними законодавців та обізнаних джерел, план Трампа може виглядати так:

Посилити недовіру до результатів виборів через перебільшені заяви про шахрайство під час виборчого процесу, ініціювати судові позови, щоб оскаржити достатню кількість бюлетенів і тим самим переламати результат виборів у ключових штатах.

Заручитися підтримкою дружніх чиновників в округах та штатах, щоб перешкоджати затвердженню результатів голосування, чинити тиск на республіканських законодавців у палатах представників штатів та Конгресі.

Закликати союзників у штатах, що вагаються, призначити “альтернативних” виборців президента.

Конгресмени-республіканці мають підтримати цих альтернативних виборців або відхилити виборців-демократів, коли зберуться для підтвердження результатів.

Спробувати позбавити свою опонентку Камалу Гарріс 270 голосів у Колегії виборців, щоб перенести вибори до Палати представників, де республіканці матимуть достатню кількість голосів, щоб обрати Трампа президентом.

Співрозмовники Politico зазначили, що Трамп вже почав робити деякі з цих кроків.

Крім того, він може спробувати вплинути на законодавчі органи штатів Вісконсин, Джорджія та Північна Кароліна та домогтися, щоб вони надіслали альтернативні списки виборців до Конгресу. В разі успіху прибічники Трампа можуть спробувати “захопити владу на користь свого кандидата”, адже спікером Палати є республіканець Майк Джонсон.

Експерт із виборчого права в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі Рік Гасен вважає, що якщо план Трампа спрацює, то можна буде говорити про “справжній переворот”.

“Тоді ви справді потрапляєте у сферу беззаконня. Якщо люди готові просто проігнорувати закон і оголосити когось переможцем, то ви кажете про справжній переворот”, – сказав експерт.

Віце-президент США Камала Гарріс змінює стратегію своєї передвиборчої кампанії, щоб залучити на свій бік більше чоловіків та республіканців. Зокрема, посилює нападки на свого опонента Дональда Трампа.

Раніше кандидат у президенти США Дональд Трамп знову відмовився проводити дебати зі своєю опоненткою Камалою Гарріс. Другий раунд пропонували на кінець жовтня.

Крім того, кандидат у президенти США Дональд Трамп через свої соціальні мережі заявив, що телеканал CBS має бути позбавлений ліцензії на мовлення через буцімто «втручання у вибори».

Кампанія Дональда Трампа в останні тижні президентських перегонів у США запросила для нього військовий літак, розширення обмежень для польотів над його резиденціями та встановлення куленепробивних скляних щитів у місцях виступів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь