Україна допустила до використання в ЗСУ багі «Варан»

Політика

Міністерство оборони допустило до використання в ЗСУ український багі “Варан”. Його використовуватимуть для переміщення особового складу, евакуації поранених і підвезення боєприпасів.

Про це повідомляє Міністерство оборони.

Зазначається, що багі «Варан» спроєктували та виготовили на українському підприємстві. Його основою є силовий каркас для надскладних умов експлуатації.

Також на багі встановлений потужний турбодизельний двигун та автоматична 5-ступінчаста коробка передач. Більшість вузлів, агрегатів, механізмів – це комплектуючі популярних світових автовиробників.За даними відомства, багі проєктував інженер, який має багаторічний досвід з ремонту та експлуатації автомобілів. Його використовуватимуть для переміщення особового складу, евакуації поранених, підвезення боєприпасів тощо.

«Двомісний багі важить трохи більше тонни, при цьому перевозить 500 кг вантажу або тягне причіп вагою до 300 кг. Місткості бака вистачає на 200 км шляху важким бездоріжжям. На піску «Варан» розвиває швидкість понад 100  км/год», – повідомили у Міністерстві.

Нагадаємо, що міністерство оборони України кодифікувало і допустило до постачання дрон українського виробництва «Чаклун».

Уряд України зробив важливий крок у розвитку безпілотної авіації, запустивши експериментальний проект із сертифікації шкіл операторів БПЛА. Зміни допоможуть встановити чіткі вимоги та уніфікувати навчальний процес для підготовки операторів дронів.

У майбутньому оператори дронів зможуть керувати ними навіть далеко поза зонами бойових дій, такі плани озвучив віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Крім того, в Україні ведеться розробка дронів-камікадзе із програмним забезпеченням, яке завдяки штучному інтелекту дозволяє вражати ціль у разі втрати зв’язку з оператором.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь