Грузію попередили, що вона не зможе стати членом ЄС, якщо не змінить політичний курс

Політика, Світ

Грузія не зможе стати членом Європейського Союзу, якщо її влада не змінить політичний курс.

Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ та європейських справ 13 країн ЄС, яку було оприлюднено напередодні парламентських виборів у Грузії, що відбудуться 26 жовтня. Заяву підписали представники Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Люксембургу, Португалії, Фінляндії, Швеції та Чехії.

Зазначається, що ці країни підтримують проєвропейський курс Грузії, проте висловлюють занепокоєння щодо недавніх рішень грузинської влади, зокрема ухвалених законів, які не відповідають нормам ЄС. Одним із таких законів є закон “Про прозорість іноземного впливу”, що викликав особливе занепокоєння.

Європейські міністри наголосили, що Грузія отримала статус кандидата на вступ до ЄС у грудні 2023 року за умови виконання рекомендацій Єврокомісії. Однак, через поточний політичний курс грузинської влади та ухвалені суперечливі закони, процес інтеграції Грузії до ЄС було припинено.

Зазначено, що процес вступу Грузії до ЄС не просуватиметься далі, доки уряд країни не змінить свій курс. 27 червня 2024 року Європейська Рада ухвалила рішення про фактичне призупинення вступу Грузії до блоку.Міністри підкреслили, що ЄС — це не лише економічний і соціальний союз, а й об’єднання країн, які поділяють спільні цінності та правові норми. Тому дотримання європейських стандартів і законодавства є обов’язковою умовою для членства.

Раніше ми писали, що у неділю, 20 жовтня, за шість днів до парламентських виборів у Тбілісі відбулася масштабна акція «Грузія обирає Євросоюз».

Також нагадаємо, що президент Грузії Саломе Зурабішвілі під час виступу на масштабному мітингу в Тбілісі на підтрику руху країни до ЄС звернулася до президента України Володимира Зеленського.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь