Газпром збільшує залежність від Китаю

Політика, Світ

Китай за три квартали 2024 року вперше став основним ринком збуту російського трубопровідного газу, обігнавши Європу.

Про це повідомляє Bloomberg.

Розрахунки, які базуються на митній статистиці Китаю й оцінках російського міністерства економіки, свідчать, що за перші дев’ять місяців 2024 року «Газпром» експортував до Китаю 23,7 млрд кубометрів газу (на 40% більше, ніж за той самий період минулого року).

Зазначається, що до Європи за цей самий період було поставлено 22,5 млрд кубометрів.

Постачання до Китаю здійснюються через газопровід «Сила Сибіру», який запустили у 2019 році і який має проєктну потужність 38 млрд кубометрів на рік.Хоча «Газпром» планує збільшити щорічні постачання до Китаю ще на 10 млрд кубометрів через так званий Далекосхідний маршрут з 2027 року, це все одно буде мала частина того, що компанія експортувала до Європи до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

За два з половиною роки більшість країн Євросоюзу знайшли альтернативу російському газу, і лише деякі (Австрія, Угорщина, Словаччина) все ще залежать від постачань Газпрому.

Маршрутів постачання російського трубопровідного газу в Євросоюз два: газотранспортна система України і газопровід «Турецький потік» через Чорне море.

У грудні 2024 року закінчується транзитний договір з Україною, який Кабінет міністрів не планує продовжувати. Європейські чиновники шукають альтернативні шляхи постачання, розглядаючи Азербайджан як потенційне рішення.

Нагадаємо, що російська держкорпорація «Газпром» почала розпродувати елітну нерухомість через збитки. Компанія вже оголосила про продаж готельного комплексу «Будинок прийомів «Богородське» у поселенні Воскресенське на території Нової Москви.

За підсумками 2023 рок ПАТ Газпром зазнала рекордного чистого збитку в розмірі $6,1 млрд (583,1 млрд рублів), вперше за 25 років ставши найзбитковішою компанією росії.

А нещодавно глава Газпром експорту Дмитро Хандога заявив, що компанія розглядає Африку як ключову точку зростання для розвитку постачань у майбутньому.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь