Пенсіонери, які не пройшли ідентифікацію, втратять свої виплати: кого це стосується

Події України


Обов’язкова ідентифікація пенсіонерів в Україні стосується деяких категорій громадян.

За вимогами ПФУ, деякі пенсіонери зобов’язані кожні півроку проходити ідентифікацію. В іншому разі вони не можуть розраховувати на додаткові виплати від держави. УНІАН розповість, кого стосується ідентифікація пенсіонерів і до якого числа необхідно виконати умови.

Ідентифікація для пенсіонерів, як обов’язкова норма, була введена Мінсоцполітики для встановлення особи одержувача грошей. Тобто, міністерство має бути впевнене, що пенсія нараховується саме тій особі, яка на неї претендує, і жодної шахрайської схеми немає.

Таке правило є нормальною міжнародною практикою, просто раніше літні громадяни України не звертали на неї уваги. Ідентифікація пенсіонерів в Ощадбанку, приміром, відбувалася автоматично, якщо українець оформлював картку. Також ідентифікувати міг листоноша, який вручає пенсію особисто.

Протягом трьох років, з моменту введення карантину через пандемію, трохи пом’якшилися і вимоги ПФУ — ідентифікація пенсіонерів, які отримали статус ВПО, не здійснювалася. Тепер абсолютно всі літні українці пенсійного віку, які отримують додаткові виплати, як внутрішньо переміщені особи, зобов’язані ідентифікувати себе в Пенсійному фонді. Ті, хто не зробив цього до 31 березня 2024 року, були позбавлені виплат.

Якщо процедура ідентифікації буде пройдена успішно, пенсіонер назад отримає гроші. Тепер потрібно встигнути це зробити до 31 грудня 2024 року. Усі виплати, які були належні людині, накопичуються і повертаються після виконання вимог ПФУ.

Ідентифікація пенсіонерів ВПО в Україні здійснюється двома способами — з особистою присутністю і віддалено. Незалежно від обраного варіанту проводити такі маніпуляції потрібно кожні півроку.



Джерело

Залишити відповідь