Обмін долаpів можуть скаcувати. На все про все дaють 15 хв! У Нацбанку змiнили пpавила – тоpкнеться вcіх, хто має в заначці

Світ

У Нацбанку можуть не обміняти іноземну валюту.

Українці мають право провести так званий “зворотний обмін валюти” – тобто здати щойно отриману валюту (наприклад, долари) та отримати свої гроші назад.

Це передбачено правилами Нацбанку.

Втім, час для такого обміну обмежений – провести його можна лише протягом 15 хвилин після операції. Цією інформацією ділиться Нацбанк.

У фінансовій установі зазначили, що ще однією умовою щодо зворотного обміну є наявність квитанції чи розрахункового документа.

“Ви можете провести зворотну валютно-обмінну операцію протягом 15 хвилин після обміну. ​​Але тільки якщо у вас є квитанція або розрахунковий документ. Це передбачено Постановою правління НБУ №2 “Про затвердження Положення про здійснення операцій із валютними цінностями”, – йдеться у повідомленні. .

Водночас банки та обмінники можуть не приймати деякі купюри іноземних валют – у т.ч. долари. Причому на “законних” підставах. Річ у тому, що чинні правила дозволяють відмовлятися від прийому зіпсованих банкнот.

Зокрема, повідомили в НБУ, йдеться про купюри з пошкодженими елементами дизайну та захисту. Або ж друкарськими недоліками.

Крім того, банки можуть не приймати долари зі змінами початкового кольору паперу або зображення.

А також:

порвані/різані;
обпалені/старі/гнили.

“У таких серйозних випадках банкноти можна здати за окрему плату. А решта, навіть зім’яті, трохи забруднені або потерті, повинні прийматися до обміну”, – розповіли в регуляторі.

Можуть відмовитися приймати й купюри, які мають загальні забруднення або займають половину банкноти. У тому числі видно в ультрафіолетових променях.

Джерело

Залишити відповідь