Радіо Свобода виграло справу у суді проти росії

Політика, Світ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення у справі «ТОВ РВЄ/РС (RFE/RL) та Андрій Шарий проти російської федерації» (справа № 19659/21), визнавши порушення прав медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) з боку російської влади.

Рішення стосується дії російського закону про «іноземних агентів», відповідно до якого медіакорпорація RFE/RL та її керівник Андрій Шарий були визнані «іноземними агентами» і зазнали штрафів.

ЄСПЛ одноголосно встановив, що російське законодавство про «іноземних агентів» порушує статті 10 (свобода слова) та 11 (свобода об’єднань) Європейської конвенції з прав людини. Суд вказав, що це законодавство є стигматизуючим, вводить в оману, використовується непередбачувано і спрямоване не на підвищення прозорості, а на покарання незалежних організацій.

Окремо було наголошено на обов’язку маркувати всі публікації, зроблені організаціями, визнаними «іноземними агентами», що підриває основи демократичного суспільства. Суд постановив, що російська влада має відшкодувати RFE/RL та Андрію Шарому витрати в розмірі близько 60 тисяч євро та компенсувати пряму шкоду на суму близько 950 тисяч євро.

RFE/RL та її генеральний директор подали позов до ЄСПЛ у 2021 році, після того як Роскомнагляд наклав багатомільйонні штрафи за порушення правил маркування журналістських матеріалів, визначених законодавством про «іноземних агентів».Раніше ми писали, що Європейський суд з прав людини задовольнив позов азербайджанського журналіста-розслідувача Афгана Мухтарли у зв’язку з його викраденням у Грузії та передачею Азербайджану, та зобов’язав ці держави сплатити йому компенсацію.

Також нагадаємо, що запроваджені у Латвії з 2018 року освітні реформи, спрямовані на розширення використання єдиної офіційної державної мови – латиської, не можуть розглядатися як дискримінація російськомовних громадян.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь