Українські біженці інтегрувалися на ринку праці ЄС швидше за попередніх мігрантів – МВФ

Політика

Українські біженці, які прибули в ЄС у 2022-2023 роках, вже мають рівень зайнятості приблизно в 50% або вище. У попередніх хвиль біженців на це йшло п’ять або більше років.

Про це йдеться в оновленому глобальному економічному огляді (WEO) Міжнародного валютного фонду (МВФ), опублікованому 22 жовтня.

«Кілька країн уже оцінили рівень зайнятості серед українських біженців приблизно в 50% або вище, що зазвичай досягається тільки через п’ять або більше років після прибуття (OECD 2023). Мігранти допомогли задовольнити безпрецедентний попит на робочу силу протягом цього періоду», – сказано в ньому.

Зазначається, що близько двох третин робочих місць, створених у ЄС в період із кінця 2019 до кінця 2023 року, були зайняті іммігрантами, однак водночас рівень безробіття серед громадян ЄС залишався на рекордно низькому рівні.

Зазначається, що вирішальну роль у швидкій інтеграції біженців відіграла Директива ЄС про тимчасовий захист біженців, наявність вищої освіти у більшості українських біженців і напружена ситуація на ринку праці в багатьох країнах Євросоюзу, що сприяла швидкій інтеграції.«Проте, як це зазвичай буває щодо іммігрантів, існують свідчення широко розповсюдженої надмірної кваліфікації та невідповідності навичок (EMN 2024), що зазначає на необхідності подальших поліпшень у політиці інтеграції іммігрантів», – наголошується в огляді.

На думку МВФ, цей досвід дає важливі політичні уроки. Надання прохачам притулку раннього доступу до ринків праці приватного та державного секторів і самозайнятості, як це було зроблено в межах чинного режиму тимчасового захисту щодо українських біженців, є ключовою умовою їхньої якнайшвидшої інтеграції в трудові колективи. Доступність мовних курсів також має вирішальне значення для того, щоб іммігранти могли подолати один із найважливіших бар’єрів на шляху до отримання роботи, додав Фонд. Нарешті, спрощені вимоги до вступу на роботу за деякими регульованими професіями, підтвердження навичок і визнання кваліфікацій також є важливими елементами успішної інтеграції біженців, вважають його експерти.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі станом на 15 жовтня цього року оцінювали в 6,192 млн, а загалом у світі – в 6,752 млн.

За даними Євростату, статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 серпня 2024 року мали 4 млн 163,66 тис. громадян країн, що не входять до ЄС, які залишили Україну внаслідок російського вторгнення 24 лютого 2022 року.

Також в глобальному економічному огляді МВФ йдеться, що за підсумками 2024 року показник економічного зростання України становитиме 3,0%. Наступного ж року він знизиться до 2,5%.

За прогнозами Міжнародного валютного фонду, в Україні взимку очікується дефіцит електроенергії на рівні 3−4 ГВт. Ризики його збільшення переважають, оскільки продовжуються ракетні обстріли.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь