Олігарх з рф попри санкції місяці володів італійським курортом, – FT

Політика, Світ

Російський олігарх Муса Базаєв все ще понад два місяці володів розкішним сардинським курортом попри накладені на нього санкції ЄС.

Про це повідомляє Financial Times.

Про те, що олігарх володіє курортом, йдеться у щорічному статутному документі, поданому на Кіпрі компанією Retivia Investments. Вона володіє відомим готелем Forte Village, а також іншими активами на Сардинії вартістю понад 700 млн євро.

У заяві ставиться питання, чому італійська влада не вжила заходів для заморожування активів протягом кількох тижнів після 8 квітня 2022 року, коли Базаєва вже внесли до санкційного списку ЄС. Наприкінці квітня французька влада наклала арешт на віллу олігарха в Сен-Жан-Кап-Ферра.

Про те, що Базаєв володіє Forte Village, було відомо щонайменше з 2014 року, а подана у червні заява також суперечить іншому загальнодоступному документу, поданому до кіпрського реєстру компаній місяцем пізніше, 26 липня 2022 року. Там було зазначено, що Retivia Investments була продана родичу Базаєва 25 лютого 2022 року, на наступний день після вторгнення.На початку 2023 року Retivia Investments та її активи, включно з Forte Village, передали казахстанському бізнесмену Шухрату Ібрагімову, згідно з документами компанії. Він же є генеральним директором люксембурзької Eurasian Resources Group, одного з найбільших у світі виробників кобальту та міді.

Базаєв народився в Чечні, і є одним з найбагатших людей росії. Його інтереси охоплюють нафтову, металургійну та сировинну галузі. Також 58-річний Базаєв є президентом АТ “Альянс Груп”, яке, за даними ЄС, “підтримує низку важливих компаній у російському газовому, нафтовому та телекомунікаційному секторах”.

Бізнесмен також очолює компанію “Російська платина”, яка, за словами Брюсселя, є “значним джерелом доходів для уряду Російської Федерації”.

Наразі Базаєв залишається в санкційних списках ЄС і Великої Британії, а нинішній власник Retivia Ібрагімов був співінвестором Базаєва в Джеруй, другому за величиною золотому руднику Киргизстану.

Раніше повідомлялося, що Вищий антикорупційний суд постановив стягнути на користь України активи російського олігарха Алішера Усманова. Йдеться про активи на суму понад 2 мільярди гривень.

А Велика Британія додала до підсанкційного списку двох російських олігархів. Їх активи заморожені, також були застосовані санкції щодо трастових послуг.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь