Гендиректорка ЮНЕСКО закликала розслідувати смерть журналістки Вікторії Рощиної у полоні рф

Політика, Світ

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле закликала до прозорого розслідування загибелі української журналістки Вікторії Рощиної в полоні в росії. Безпека журналістів у зонах конфліктів повинна залишатися пріоритетом для міжнародної спільноти.

Про це повідомляється на сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

“Я співчуваю смерті Вікторії Рощиної і закликаю до ретельного та прозорого розслідування обставин її смерті. Я повторюю свій заклик поважати Резолюцію 2222 Ради Безпеки ООН, ухвалену одноголосно у 2015 році, про захист журналістів, медіапрофесіоналів і пов’язаного з ними персоналу як цивільних осіб у ситуаціях конфлікту, статус, який нещодавно підтверджений у Пакті ООН про майбутнє”, — сказала Азуле.

Вона зазначила, що інші українські журналісти досі перебувають у російському полоні, а їхні долі залишаються невідомими.

>“Національний комітет України Програми ЮНЕСКО “Інформація для всіх” (IFAP) активно працює над тим, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до цих викликів і сприяти якнайшвидшому визволенню журналістів. Комітет звертається до міжнародних організацій та закликає до посилення заходів безпеки для журналістів у небезпечних зонах”, — йдеться у повідомленні.Українська журналістка Вікторія Рощина мала бути передана Україні під час чергового обміну. Вікторію вже етапували в Москву, коли росіяни повідомили про її смерть.

Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані рф території.

У травні 2024 в росії вперше визнали, що утримують в полоні українську журналістку Вікторію Рощину.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» підрахувала, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від російської агресії за два роки повномасштабної війни в Україні.

В рамках обміну 18 жовтня рф не повернула Україні тіло журналістки Вікторії Рощиної, яка загинула у російському полоні. У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими припускають,що росіяни приховують сліди злочину.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь