Україна ризикує не отримати від ЄС €4 млрд цього року: у чому причина

Політика

Україна очікує отримати від Євросоюзу 4 мільярди євро в рамках Ukraine Facility цього року, але передача фінансової допомоги опинилася під загрозою через зволікання українських чиновників.

Про це йдеться у листі оприлюднененому народним депутатом Ярославом Железняком.

У листі наголошується, що українська сторона порушила терміни виконання умов для отримання фінансової допомоги, зокрема ухвалення законопроекту про угоду зі слідством у корупційних справах. Цю умову мали виконати до кінця третього кварталу, але законопроект був ухвалений лише в першому читанні 9 жовтня.

МЗС зазначає, що Україна ризикує не отримати очікуване фінансування в 4 мільярди євро, якщо не буде ухвалено і не набула чинності відповідний закон до кінця жовтня 2024 року.

Крім того, в міністерстві підкреслили, що якщо Україна не виконає ці умови, це може поставити під загрозу рішення Ради ЄС про надання Україні до 35 мільярдів євро у вигляді кредиту, оскільки деякі країни блоку можуть використати це як аргумент щодо невиконання Києвом своїх зобов’язань.Раніше ми писали, що в Україну надійшов черговий транш від Міжнародного валютного фонду на 1,1 млрд доларів.

Також нагадаємо, що Верховна Рада має ухвалити законопроєкт, який оновлює процедури звільнення голів МДА і встановлює нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування, протягом наступних трьох місяців. Це умова отримання Україною 50 млрд євро від ЄС, перші транші з яких вже почали надходити.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь