За два останні місяці рф скоїла злочини проти 27 медіа та журналістів в Україні

Політика

Від початку повномасштабної війни росії проти України загинув 91 медійник, 12 з яких – під час виконання професійної журналістської діяльності. Такі дані на 24 жовтня 2024 року оприлюднив Інститут масової інформації (ІМІ).

Загалом за два роки та вісім місяців з початку вторгнення росія вчинила 664 злочини проти журналістів та медіа в Україні. У вересні та жовтні 2024 року ІМІ зафіксував 27 таких злочинів, що включали вбивства, погрози, обстріли журналістів і редакцій, кібератаки, а також юридичний тиск.

Серед медійників, що загинули у вересні 2024 року:
– Станіслав Житницький — військовослужбовець, лінійний продюсер СТБ та Нового каналу;
– Вікторія Рощина — загинула в російському ув’язненні. Її смерть стала відомою 10 жовтня, хоча вона померла 19 вересня.
Крім цього, були пошкоджені приміщення двох редакцій:- Суспільне Дніпро — пошкоджені вікна та двері будівлі;
– Голос Гуляйпілля — приміщення постраждало від російської бомби.Журналісти також потрапляли під обстріли. Роман Пагулич, кореспондент Донбас Реалії, отримав контузію під час зйомок на Донеччині, а журналіст Денис Клименко потрапив під обстріл на Харківщині, але не постраждав.

Крім фізичних атак, росія продовжувала порушувати кримінальні справи проти іноземних журналістів, звинувачуючи їх у незаконному перетині кордону, і виносила заочні вироки українським журналістам.

Раніше ми писали, що обставини загибелі в російському ув’язненні української журналістки Вікторії Рощиної мають бути темою незалежного розслідування.

Також нагадаємо, що російська влада незаконно утримує тисячі громадян України. На допомогу у їх звільненні Україна розраховує на Ватикан.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь