росія передавала супутникові дані хуситам для атак на кораблі у Червоному морі – WSJ

Політика, Світ

російська федерація надавала єменським хуситам цільові супутникові дані для наведення ракет та дронів при ударах по кораблях у Червоному морі.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Обстріли суден, зокрема комерційних, в цій акваторії на Близькому сході з боку бойовиків-хуситів у Ємені триває з кінця минулого року. Угруповання, яке підтримує Іран, продовжує атакувати «головну артерію світової торгівлі», що сприяє ще більшій дестабілізації регіону.

«Хусити, які почали свої напади наприкінці минулого року через війну в Газі, зрештою почали використовувати російські супутникові дані, коли вони збільшували свої удари», – розповіли західним ЗМІ особа, знайома з цим питанням, та двоє європейських чиновників з питань оборони.

В публікації WSJ також вказується, що дані передавалися єменським бойовикам-хуситам через членів іранського Корпусу вартових Ісламської революції.Одне з джерел американського видання уточнило, що ці члени КВІР Ірану «були включені до хуситів у Ємені».

Нагадаємо, починаючи з листопада минулого року хусити у Ємені завдають ударів по кораблях в регіоні Червоного моря. Вони пояснюють свої атаки на комерційне судноплавство «знаком солідарності» з угрупованням ХАМАС у Секторі Газа, де Ізраїль проводить військову операцію проти терористів у відповідь на масовану атаку у жовтні 2023-го.

Військові США та коаліції країн Європи у відповідь розпочати операцію для захисту судноплавства у регіоні, а також атакують об’єкти бойовиків-хуситів у Ємені.

Залишити відповідь