В ОАЕ виставили на продаж раритетний машинопис «Маленького принца»

Політика

Рідкісний машинопис «Маленького принца» Антуана де Сент-Екзюпері з численними рукописними виправленнями автора виставлено на продаж. Це одна з трьох відомих копій, і це перший випадок, коли машинопис класичного твору виставляється на публічний продаж.

Про це повідомляє The Guardian.

Артефакт містить те, що вважається першою письмовою появою знаменитих рядків: «On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux», що в перекладі означає: «Тільки серцем можна бачити правильно. Те, що є суттєвим, невидиме для ока».

У попередніх чернетках Сент-Екзюпері «бавився з цією фразою, прокручуючи її в голові туди-сюди», – пояснив старший літературознавець лондонського книжкового дилера Пітера Гаррінгтона Семмі Джей.

Вартість рукопису становить 1,25 млн доларів. Він буде представлений на Abu Dhabi Art в ОАЕ, щорічному мистецькому ярмарку, що проходить наприкінці листопада.Книга була опублікована у США в 1943 році французькою та англійською мовами під назвою «Маленький принц», а у Франції – в 1946 році. Окрім релігійних текстів, це найбільш перекладена книга у світі. Сент-Екзюпері написав її у Нью-Йорку, перебуваючи у вигнанні з окупованої Франції.

До видання додаються два оригінальні олівцеві ескізи, в тому числі попередній ескіз фінальної ілюстрації книги, де принц повертається додому, а також чек на 100 доларів, підписаний Сент-Екзюпері.

За словами біографа Стейсі Шифф, чек виписаний 26 лютого 1943 року на ім’я компанії «Brooks Uniform Co» за форму, яку він замовив. Він вдягнув цю форму, коли востаннє відвідав квартиру своєї коханої Сільвії Гамільтон перед тим, як повернутися на війну. Тоді він залишив їй оригінальний рукопис «Маленького принца», який зараз зберігається в бібліотеці Моргана в Нью-Йорку.

Одна з інших копій машинопису зберігається в Центрі Гаррі Рансома в Остіні, штат Техас (США), а інша – в Національній бібліотеці Франції в Парижі. Версія, виставлена на продаж є єдиним примірником, який Сент-Екзюпері зберігав як власну робочу копію.

Екзюпері залишив США у квітні 1943 року і, як вважають, загинув під час розвідувальної місії у липні 1944 року.

Раніше на аукціоні продали золоте бікіні, який носила Керрі Фішер на зйомках фільму «Зоряні війни: Повернення Джедая». За нього вдалося виручити 175 тисяч доларів.

Сценарій «Зоряних війн», який Гаррісон Форд залишив у лондонській квартирі, продали на аукціоні за 10 795 фунтів стерлінгів.

Рідкісний перший iPhone продали на аукціоні за рекордну суму.

На аукціоні Julienʼs Auctions у Лос-Анджелесі (США) продали вечірню сукню принцеси Діани за $1,148 мільйона доларів, що в 11 разів перевищує її попередню оцінку.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь