У одному з регіонів готуються до найгіршого сценарію відключень світла взимку

Політика

Мешканці прифронтової Запорізької області можуть лишитися без електропостачання взимку 2024 року.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров в ефірі телемарафону.

«Я всім говорю, що ми маємо готуватися до того, що електрики не буде взагалі. Може, це не подобається. Тому що ми оперуємо такими категоричними речами. Але треба готуватися до найгіршого. Буде краще – буде супер», – заявив Федоров.

Він прогнозує, що цієї зими може виникнути проблема з централізованим електропостачанням водонапірних станцій у Запоріжжі. На його думку, важливо забезпечити резерв – встановити по два генератори.

На великих котельнях Запоріжжя та в області будуть встановлені когенераційні установки. Перші з них планують запустити вже у грудні.«Чому є затримка і чому це зробили не до опалювального сезону? Тому що ми розуміємо, що Україна – величезна країна і сьогодні в нас є шалений попит на когенераційні установки. Жодне виробництво у світі не здатне покрити потреби величезної держави України. І також у нас грошей немає», – пояснив глава ОВА.

Він додав, що західні партнери профінансували когенераційні установки, тому 15 листопада перші з них вже будуть на території Запоріжжя. Очікується, що підключення займе до місяця.

За словами Федорова, у школах і лікарнях є генератори, які мають забезпечити електропостачання для освітнього процесу і для надання медичної допомоги.

У Сумській області зранку 19 жовтня були запроваджені аварійні відключення електроенергії після нічних атак російських військ на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Нагадаємо, що в Україні видали перший кредит для об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) на встановлення альтернативного джерела енергії за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Сполучені Штати працюють з Україною над дорожньою картою для її післявоєнної енергосистеми. Вона включатиме безпечні технології ядерної енергетики та відновлювані джерела енергії.

Україна може стати першою країною у світі, в якій американська компанія Westinghouse побудує малий модульний ядерний реактор AP300.

«Енергоатом» і американська компанія Holtec International створять в Україні виробництво компонентів для малих модульних реакторів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь