8 з 10 компаній відчули на собі вплив відключень електроенергії

Політика

Згідно з дослідженням Європейської Бізнес Асоціації, 87% компаній повідомили, що перебої з електропостачанням вплинули на їхню операційну діяльність. Внаслідок відключень компанії були вимушені призупиняти роботу (67%), зросла собівартість продукції (60%), відбулись зміни у графіку роботи компаній (48%). До того ж, у 36% ситуація в енергетиці призвела до скорочення виробництва чи надання послуг, у 11% – до зриву контрактів, у 3% – до повної зупинки роботи.

Такими є висновки опитування Європейської Бізнес Асоціації «Розвиток енергетичної незалежності бізнесу». В середньому, власну готовність до зимового сезону бізнес оцінює на 3,84 балів з 5-ти. А підтримку держави у цьому контексті компанії оцінили у 2 бали з 5-ти.

До найбільш затребуваних заходів підтримки з боку держави бізнес відносить фіскальне стимулювання, а саме скасування мита, ПДВ, зниження акцизів, а також вдосконалення законодавства і політик щодо захисту інвестицій. Цього бізнес потребує навіть більше, ніж прямої фінансової підтримки.

З 2022 року 85% бізнесу інвестували в розбудову енергетичної незалежності, що суттєво більше, порівняно з 2021 роком. До того ж, компанії збільшили обсяги капіталовкладень, наприклад кількість компаній, що інвестували більше 200 тисяч зросла вдвічі порівняно з 2021 роком – з 15% до поточних 30%.

На сьогодні 66% опитаних нами компаній мають власну генерацію або альтернативні джерела енергії. Наразі автономні джерела енергії покривають до половини потреб у 66% компаній, а у 34% – більше половини.

Зокрема, 24% компаній мають сонячну генерацію, 19% – сховища енергії, 17% – нові мережі та інфраструктуру, 11% – розподілену газову генерацію, 2% – біогазові чи біометанові установки.

Водночас імпортом електроенергії з ЄС наразі користуються меншість компаній. Серед респондентів опитування про це зазначили 18%, ще 5% планують скористатися цією опцією. Водночас більшість, а саме 60% не користуються та не мають таких планів. І 17% бракує інформації щодо можливості комерційного імпорту.

Тільки 17% залучали зовнішнє фінансування для розбудови енергетичної інфраструктури. Майже половина компаній, а саме 43% зазначили, що не мали такої потреби. 23% зазначили, що фінансування є недоступним (довгі процедури або високі вимоги), а 20% бракує інформації про доступні програми.

Більшість компаній не прогнозують суттєвих змін у своїй роботі протягом зимового сезону. Так, 82% планують працювати у штатному режимі. Скорочення операційної діяльності прогнозують 13% респондентів, а 20% – очікують збитки. Водночас деякі компанії навіть розраховують на пожвавлення активності (2%) та прибутковість (4%).

До основних перепон до реалізації проєктів відновлення і розбудови проектів енергетичної інфраструктури в Україні респонденти відносять, безперечно, воєнні дії та ризики інвестування. Водночас бізнес повідомляє і про бюрократію на ринку електроенергії, непрозорість процедур, зарегульованість, нестачу фінансування, корупційні ризики, відсутність прогнозованості.

Покращити ситуацію в енергетиці, на думку учасників опитування, могли б вдосконалення стимулювання розвитку ВДЕ і розподіленої генерації, захист інвестицій, інвесторів та інноваційних рішень та реалізація ринкових механізмів.

Дослідження «Розвиток енергетичної незалежності бізнесу» вперше проводиться Європейською Бізнес Асоціацією у 2024 році. Опитування проводилось з 10 вересня до 7 жовтня. Участь в опитуванні взяли 83 керівників та топ-менеджерів членських компаній. Партнери опитування – ДТЕК, Helios Strategia, Українська енергетична біржа.

 

Залишити відповідь