В українських лікарнях триває підготовка до безперебійної роботи взимку

Суспільство
В українських лікарнях триває підготовка до безперебійної роботи взимку

Попри цілеспрямовані та системні атаки росії на українську цивільну інфраструктуру, зокрема й на заклади охорони здоров’я, лікарні готуються до опалювального сезону під час повномасштабної війни. Для того, аби медзаклади були готовими до зими та могли забезпечити безперебійне надання медичної допомоги, триває їх оснащення альтернативними джерелами живлення. Йдеться про генератори, старлінки, свердловини, автономні котельні тощо, повідомляють у МОЗ. 

Нині в українських лікарнях – близько 12 тисяч (11 820) генераторів для безперебійного електроживлення, з яких майже 4 тисячі доставлені у медзаклади під час повномасштабної війни за сприяння МОЗ України. Обладнання надійшло від різних міжнародних партнерів, благодійників, було закуплене коштом платформи «UNITED24» тощо. 

Енергетичне обладнання спрацьовуватиме в умовах аварійного відключення електрики та постачатиме напругу в мережу. Генератори підживлюватимуть операційні, реанімації, кисневі станції та інше критично важливе обладнання, яке рятуватиме життя пацієнтів. Керівництво кожного медзакладу для забезпечення стабільної роботи має перевірити працездатність такого обладнання та розв’язати питання його безперебійного забезпечення пальним.  

Частина лікарень забезпечена станціями супутникового інтернету «Starlink» — у медзакладах встановлено вже 1185 таких станцій. Лікарі залишатимуться на зв’язку навіть за умов відсутності електроенергії та перебоїв із мобільною мережею. Лікарні також мають власні свердловини та автономні котельні, що робить їх ще стійкішими до можливих знеструмлень. 962 медзаклади мають окрему свердловину, яка надасть безперебійний доступ до води і допоможе зберегти дотримання санітарно-гігієнічних норм роботи.

Щодо медзакладів спроможної мережі, то за показниками наявності котелень, свердловин та генераторів з 642 повністю автономними є 296. Вони мають власні котельні, свердловини та генератори. 562 медзаклади спроможної мережі забезпечені резервним джерелом теплопостачання (котельнею) та 370 медзакладів мають власні свердловини. Усі 642 лікарні спроможної мережі забезпечені генераторами для можливості безперебійного функціонування. 100 закладів охорони здоровʼя мають потребу у генераторах для додаткових потреб. 

Крім того, триває підсилення медзакладів ще одним альтернативним та екологічним джерелом електроенергії – сонячними панелями. Наразі вже понад 90 українських медзакладів мають сонячні станції з акумуляторами, які накопичують енергію. Інші лікарні, поліклініки та амбулаторії в різних куточках країни також активно оснащуються сонячними панелями.

Міністерство охорони здоров’я України разом із партнерами продовжує працювати над підсиленням лікарень й надалі забезпечуватиме українські лікарні у різних регіонах альтернативними джерелами електроенергії. 

До слова, нещодавно у рамках урядової ініціативи для оперативного інформування про перебіг опалювального сезону 2024-2025 рр. та підсилення об’єктів цивільної інфраструктури запрацював Штаб згуртованих громад. Тож отримати інформацію про те, як громади та регіони готуються до опалювального сезону, ознайомитися з інструкціями та рекомендаціями на випадок критичних ситуацій, а також дізнатися про оперативну ситуацію у випадку обстрілів можна за посиланням

Залишити відповідь