ЄС прокоментував призначення дати нових виборів Лукашенка

Політика

У Білорусі нема умов для чесного і вільного волевиявлення, тому так звані вибори президента у 2026 році будуть черговою фікцією.

Про це виданню Позірк заявив речник Єврокомісії Петер Стано, коментуючи наміри режиму Александра Лукашенка провести президентські «вибори» 26 січня 2025 року.

За його словами, Євросоюз «бере до відома оголошення дати так званих виборів у Білорусі».
Стано додав, що режим Лукашенка «не продемонстрував жодних ознак того, що планує запросити місію БДІПЛ ОБСЄ для спостереження за так званими виборами».«Очевидно, що жодна з реальних опозиційних сил не буде допущена до участі в них», – зазначив представник Єврокомісії.
Стано додав, що Світлана Тихановська «є лідером білоруських демократичних сил» і Євросоюз «продовжуватиме тісно співпрацювати з нею та з усіма представниками білоруських демсил і громадянського суспільства».«На нашу думку, захід, оголошений на 26 січня, не матиме жодного впливу на її роль як лідера білоруських демократичних сил», – сказав Стано.

Відповідаючи на запитання щодо ставлення до наміру Лукашенка балотуватися на сьомий термін, він нагадав, що ЄС «не визнав фальсифікованих результатів президентських виборів 2020 року. Отже, Александр Лукашенко не має жодної демократичної легітимності.

Нагадаємо, у середу на засіданні Палати представників Білорусі вирішили провести президентські вибори 26 січня 2025 року.

Раніше повідомлялося, що навіть попри те, що Білорусь не є членом Міжнародного кримінального суду (МКС), цей суд може притягнути країну до відповідальності за участь у депортації українських дітей росією, якщо будуть докази такої діяльності.

А самопроголошений президент Білорусі заявив, що його країна готова допомогти відновлювати Україну після закінчення війни, вважаючи, що США не будуть цього робити.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь