Судитимуть очільника столичного храму УПЦ (МП) Сергія Чертиліна та ще трьох агентів у рясах, які проводили інформдиверсії проти України

Події України
Сергій Чертилін

27 Жов, 10:06

СБУ завершила досудове розслідування і скерувала до суду справу щодо ймовірних учасників злочинного угруповання, які на замовлення спецслужб росії проводили інформаційні диверсії проти України. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що серед фігурантів – очільник столичного храму Української православної церкви (Московського патріархату) Сергій Чертилін, що міг належати до агентурного апарату російської спецслужби.

За матеріалами справи, клірик координував трьох спільників – так званих «політекспертів», які, перебуваючи у Києві, масово поширювали кремлівські наративи. У своїх матеріалах вони виправдовували війну рф проти України та підбурювали до міжконфесійної ненависті у нашій державі. Усіх чотирьох фігурантів співробітники СБУ затримали у березні цього року.

Слідство встановило, що обвинувачені входили до складу однієї з найбільших агентурних мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабної війни.

«Завдяки оперативному реагуванню СБУ ворожий осередок нейтралізували на початку його підривної діяльності проти України. Стосовно ще понад 10 учасників російської агентури триває спеціальне досудове розслідування, оскільки вони переховуються за кордоном», – зазначається у повідомленні.

В СБУ стверджують, що обвинувачений клірик особисто курував поширення антиукраїнського контенту через підконтрольні канали в Telegram та YouTube, сторінки у Facebook та офіційні сайти різних єпархій УПЦ (МП).

«Одразу після оприлюднення замовних матеріалів їх миттєво «підхоплювали» центральні телеканали та інтернет-видання рф, які поширювали фейки про нашу державу. У такий спосіб рашисти сподівалися дискредитувати Україну на міжнародній арені, особливо перед нашими західними партнерами», – зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів затримані фігуранти обвинувачуються за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України. Наразі обвинувальні акти стосовно затриманих скеровано до суду. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також: На Київщині правоохоронці викрили мережу зловмисників, які намагались зірвати мобілізацію в Україні

Фото: СБУ, з відкритих джерел.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.

Залишити відповідь