росія може фінансувати війну проти України ще кілька років, – WP

Політика, Світ

Масштабні витрати росії на війну проти України перегрівають економіку країни-агресора. Проте вона все ще має ресурси для продовження війни протягом кількох років.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

Значні військові витрати, зокрема високі виплати військовим-окупантам, сприяли економічному зростанню та високим зарплатам і інфляції, оскільки компанії змушені відповідати зарплатам військовим, щоб залучити працівників.

“На думку економістів, росія може дозволити собі фінансувати війну проти України ще кілька років через величезні доходи від продажу нафти і невдачі західних санкцій, зокрема, обмеження цін на нафту, запроваджене країнами “Великої сімки”, яке не змогло зменшити російські доходи від продажу нафти”, – йдеться в публікації.

Крім того, частково економіка перегрівається через потребу російського диктатора володимира путіна щомісяця замінювати 20 тисяч військових, убитих або поранених на війні, відповідно до втрат, про які повідомляв у червні Інститутом вивчення війни.Російські губернатори виплачують за укладення контракту нечувані бонуси, щоб залучити військових. Нещодавно Бєлгородська область побила рекорд із виплатою у 31 200 доларів (3 мільйони рублів).

Таким чином в рф відбувається стрімке зростання зарплат, а приватні компанії ледь можуть конкурувати з високими військовими зарплатами.

Цього місяця Російський союз провів опитування серед промисловців і підприємців, яке показало, що 82,8% фірм відчувають труднощі із залученням працівників. Згідно з даними Росстату, у червні рівень безробіття впав до 2,4 відсотка.

Видання наводить приклад оголошення про роботу пакувальника шоколадних батончиків Snickers із зарплатою 4100 доларів на місяць, тоді як у 2023 році середня зарплата в країні становила лише 763 долари.

Згідно з даними Росстату, за перші шість місяців 2024 року реальна заробітна плата в росії зросла на 12,9% в річному обчисленні, хоча незалежні аналітики ставлять такі дані під сумнів. Найшвидше зросли доходи найбідніших працівників, їх заробітна плата зросла на 67%, повідомило незалежне російське видання The Bell у березні.

Соратник путіна та один із найбільших аграрних олігархів росії Олександр Ткачов нещодавно також нарікав на високі зарплати молочників, які колись отримували малі зарплати, а тепер вимагають місячну зарплату в розмірі 1550 доларів.

Також журналісти зазначили, що у Сибіру не вистачає чоловіків, щоб керувати автобусами, маршрути закриті, черги великі або автобуси не приїжджають, адже в армії водії можуть заробити вдвічі більше. Через брак кадрів глава невеликого сибірського міста Новокузнецьк Сергій Кузнєцов запропонував створити “жіночий батальйон” водіїв автобусів.

До цього росія заповнювала робочі місця з низьким рівнем доходу середньоазіатськими мігрантами, але після теракту в торговому центрі “Крокус Сіті Холл” десятки тисяч середньоазіатських трудових мігрантів були депортовані, ще частині заборонили в’їзд.

За даними російських незалежних ЗМІ, багато трудових мігрантів також були відправлені на війну.

Зростання російської економіки в першій половині 2024 року досягло свого піка після перегріву, викликаного військовими замовленнями. Подальші її перспективи все більш похмурі.

Тим часом, за прогнозами МВФ, за підсумками 2024 року показник економічного зростання України становитиме 3,0%. Наступного ж року він знизиться до 2,5%.

Раніше ми писали, що як і на початку цього року, Світовий банк очікує, що за підсумками 2024 року українська економіка зросте на 3,2%.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь